Sindikati u pismu Vučiću: Čime vas je zadužio predsednik RGZ-a
13.08.2019 Beograd

Sindikati u pismu Vučiću: Čime vas je zadužio predsednik RGZ-a

Sindikati u pismu Vučiću: Čime vas je zadužio predsednik RGZ-a Foto: Beta/Miloš Miškov
Sindikat Nezavisnost i Sindikat zaposlenih u Republičkom geodetskom zavodu ASNS uputili su danas otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kojem su ga pozvali na sastanak i upitali čime je "njega i njegove bliske saradnike zadužio" direktor RGZ-a Borko Drašković zbog kojeg se, kako su naveli, dovode u pitanje dalje evropske integracije Srbije, dobijaju loše ocene od strane Evropske komisije i rizikuje pad na duing biznis listi.

"Mi ne pronalazimo nijedan logičan odgovor, osim sumnje, poznavajući dešavanja oko kredita Svetske banke koji se sprovodi preko RGZ-a, da je u pitanju korupcija najvišeg nivoa. Ili je možda zasluga istog, ta što je gotovo potpuno zakočen proces restitucije, dramatično usporeno ozakonjenje objekata, kao i brojne uknjižbe u katastru sprovedene naredbodavno a bez odgovarajuće ili uz nepotpunu dokumentaciju", navodi se u saopštenju koje potpisuju sindikati RGZ-a.

Ta udruženja radnika navela su da su o brojnim drugim nezakonitostima već pisali Alekesandru Vučiću i dostavljali dokumentaciju koju poseduju i dodali da "urušavanje osnovnih ljudskih prava i sloboda u RGZ-u predstavlja predmet za osudu, a ne za pohvale koje redovno stižu na račun vrha RGZ-a od vaših saradnika".

"Kao što vam je sigurno poznato, reprezentativne centrale sindikata ŠŠ i Nezavisnost su uslovile svoje dalje učešće u radu Socijalno-ekonomskog saveta (SES) zakazivanjem posebne sednice sa temom RGZ-a i bahatog ponašanja Borka Draškovića i njegovih saradnika, odnosno kršenjem Sporazuma potpisanih između Vlade Srbija i sindikata RGZ-a", naveli su sindikati.

Oni su istakli da bez funkcionisanja socijalnog dijaloga nema daljeg napretka u evropskim integracijama, da nema otvaranja ni zatvaranja novih poglavlja, da se dobija loša ocena i time "ugrožava bezbednost naše zemlje i svi oni planovi koji treba da dovedu do boljeg standarda i boljeg života svih građana".

Sindikati su zamolili Aleksandra Vučića da sve što se navodi u pismu prihvati kao "krajnje dobronamerno sugerisanje i kao pitanje od izuzetnog značaja za Srbiju" i pozvali ga da učini sve što je u njegovoj moći da se problem konačno rešii kako bi se u "zakonitim i demokratskim okvirima nastavilo sa pregalačkim radom svih zaposlenih, a samim tim i 'otkoči' lokomotiva progresa i daljeg razvitka, što Republički geodetski zavod sigurno jeste".

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side