Sindikat: Prosvetarima obezbediti maske, dovoljno PCR testova
11.08.2020 Beograd

Sindikat: Prosvetarima obezbediti maske, dovoljno PCR testova

Sindikat: Prosvetarima obezbediti maske, dovoljno PCR testova Foto: Novi magazin/VV
Sindikat zaposlenih u beogradskim gimnazijama - Forum beogradskih gimnazija, saopštio je danas da je uz nastavu u školama u novoj školskoj godini izvesno da će nastavnička profesija u narednim danima postati najrizičnija u pogledu oboljevanja od koronavirusa.

"Dok su lekari koji rade sa pacijentima opremljeni zaštitnom opremom, nastavnici će u učionice ulaziti goloruki suočavajući se sa velikim rizikom od zaraze. Suočeni sa ovakvom odlukom nadležnih, a zabrinuti za zdravlje naših kolega, Forum očekuje od nadležnih da se svim prosvetnim radnicima obezbede neohodni, uslovi za rad", navodi se u saopštenju.

U neophodne uslove za rad u vreme epidemije korona virusa ovaj sindikat je ubrojao nabavku po dve medicinske maske za svaki nastavni dan po zaposlenom, dovoljan broj PCR testova i prednost u testiranju za sve zaposlene u prosveti kod kojih se pojave simptomi korona virusa, kao i obezbeđivanje prioriteta za vakcinisanje protiv sezonskog gripa.

Sindikat je od Ministarstva prosvete zatražio i da se zaposlenima, starijim od 60 godina, kao i sa hroničnim oboljenjem ili članom domaćinstva koji ima hronično oboljenje, omogući rad od kuće, ili ukoliko nije moguće odsustvo s posla uz naknadu 65 odsto od plate, ukoliko se tako izjasne.

Zatraženo je i da se zaposlenima koji obole od kovida-19 tokom lečenja i kasnije, tokom rehabilitacije, garantuje naknada u visini 100 odsto od zarade, kao i da se obezbedi posebna aplikacija za brzu prijavu odgovornih u ustanovama koja ne budu poštovala propisane mere za zaštitu od širenja zaraze, kao i njihovo hitno sankcionisanje.

Forum je upozorio da ukoliko se ove tražene mere ne sprovedu "Srbiju očekuje potpuni kolaps školstva jer ako nastavnici počnu masovno da oboljevaju biće bespredmetno postavljti pitanje nastave na daljinu ili nastave uživo jer ni jednu ni drugu neće imati ko da drži".

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 11.08.2020, 13:27h Vanja

    Ne razumem zasto 65% i na osnovu cega moze neko nekog da tera u ,,smrt,, , zar je neko kriv ako ima dijabetes, astmu ,maligne bolesti.... dokle vise prosvetari ...!???

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side