14.12.2016 Vranje

Simpo isključio grejanje bujanovačkoj fabrici

Simpo isključio grejanje bujanovačkoj fabrici Foto: simpen.biz
Kompanija Simpo iz Vranja isključila je grejanje bujanovačkoj fabrici Simpen zbog čega postoji opasnost izbijanja ekološke katastrofe širih razmera, pišu danas Vranjske novine.

Kako se navodi, Simpen u proizvodnji sunđera koristi naročito opasnu hemikaliju toluen di izocijant, koja ima sklonost da se kristališe na temperaturama nižim od 14 stepeni Celzijusovih.

"Zbog toga je neophodno sve vreme obezbediti minimum grejanja jer ako ova hemikalija zamrzne, prilikom njenog ponovnog otapanja može doći do pucanja cevi i izlivanja toluen di izocijanta u okolinu. Ovakav scenario bi mogao da dovede do prave ekološke katastrofe", navode Vranjske novine.

Taj list dodaje da je Simpo poslao dopis Simpenu 25. novembra i da je tri dana kasnije isključeno grejanje, a da nema odgovora na pitanje zašto je to učinjeno i šta se preduzima da se spreči izbijanje ekološkog akcidenta.

Toluen di izocijant je sintetska hemijska materija koja služi za proizvodnju poliuretana. Svetska zdravstvena organizacija svrstala je u prvu grupu otrova.

Kompanija Simpen je nastala izdvajanjem iz sistema Simpo Vranje 2003. godine. Nalazi se u Bujanovcu, a bavi se proizvodnjom poliuretanske pene, to jest sunđera i poliesterskog netkanog tekstila, odnosno vate.

autor: MŽ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
Belex2018
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side