Simboli Beograda u bojama poljske zastave u čast godišnjice pokreta “Solidarnost”
31.08.2020 Beograd

Simboli Beograda u bojama poljske zastave u čast godišnjice pokreta “Solidarnost”

Simboli Beograda u bojama poljske zastave u čast godišnjice pokreta “Solidarnost”
U noćima 30-31. avgusta i 31. avgusta-1. septembra 2020 g. u Beogradu su, povodom obeležavanja 40. godišnjice od osnivanja pokreta “Solidarnost”, u bojama poljske zastave bili osvetljeni Brankov most, Most na Adi, Fontana na Slaviji i Palata “Albanija”.


Dana 31. avgusta 2020. godine navršilo se 40 godina od osnivanja pokreta „Solidarnost“ koji je, nakon štrajka koji se iz brodogradilišta "Lenjin" u Gdanjsku preneo u fabrike i preduzeća u celoj zemlji, postao prvi nezavisni i slobodni sindikat u sovjetskom bloku.

Od 2005. godine, ovaj dan se u Poljskoj obeležava kao državni praznik - Dan slobode i solidarnosti, koji služi kao podsećanje na poljsku borbu za slobodu i nezavisnost iz 1980. godine.

Stanovnici Srbije i Beograda su od samog početka podržavali „Solidarnost“ i njen slobodarski duh u borbi protiv komunizma. Pokret „Solidarnost“ je već decenijama simbol početka pada komunizma u Evropi i borbe za ljudske i političke slobode koji su u Srbiji prepoznati još pre 40 godina.

„Izuzetno nam je drago što smo, uz podršku i ljubaznost vlasti Grada Beograda, mogli da obeležimo godišnjicu pokreta ’Solidarnost’. Ovo je važan jubilej za sve stanovnike Poljske, a razumevanje i sećanje naših domaćina na 1980. godinu pokazuje nam da je poljsko-srpsko prijateljstvo i dalje snažno“, izjavio je ambasador Poljske u Srbiji, Rafal Perl.

U teškoj godini pandemije koronavirusa tokom koje je Poljska donacijama srpskom zdravstvenom sistemu još jednom poslala poruku solidarnosti Srbiji, sećanje na pokret „Solidarnost“ i njegove vrednosti čini se prigodnije nego ikad.

autor: IG izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side