Simatovićev svedok: U BiH 1993. ratovale crvene beretke VJ, ne SDB Srbije
19.11.2019 Hag/ Beograd

Simatovićev svedok: U BiH 1993. ratovale crvene beretke VJ, ne SDB Srbije

Simatovićev svedok: U BiH 1993. ratovale crvene beretke VJ, ne SDB Srbije Foto: PrtScn
U nastavku haškog procesa Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću-Frenkiju, odbrana je danas, preko svedoka Dejana Plahute, dokazivala da "crvene beretke" koje su, početkom 1993, ratovale u BiH nisu pripadale Službi državne bezbednosti (SDB) Srbije, nego vojskama Jugoslavije.

Stanišić (69), tadašnji načelnik SDB Srbije, i njegov specijalni savetnik Simatović (69) optuženi su za progon, ubistva, prisilno premeštanje i deportaciju Hrvata i Muslimana u Hrvatskoj i BiH, 1991-95. Po optužnici, mnoge od tih zločina počinile su "crvene beretke", koje su bile jedinica SDB Srbije.

Simatovićev svedok Plahuta opisao je kako su specijalne snage Vojske Jugoslavije (VJ), u januaru 1993, prešle u BiH kod Bajine Bašte, nakon što je ofanziva muslimanskih snaga Nasera Orića u istočnoj Bosni ugrozila državnu granicu, taj grad i hidrocentralu Perućac.

Plahuta, koji je tada bio graničar VJ na karauli kod Bajine Bašte, izjavio je da su Orićeve snage zauzele područje oko Skelana, koje kao klin ulazi u teritoriju Srbije, i tako ugrozile granicu, Bajinu Baštu i veliku branu na Drini, koje su i granatirale.

"Užički korpus VJ preduzeo je kontraofanzivu da bi tu teritoriju povratio od Orićevih snaga...Taj odgovor bio je neminovan i neophodan za zaštitu Bajine Bašte i hidrocentrale Perućac", posvedočio je Plahuta.

Svedok je precizirao da su, pored jedinica Užičkog korpusa, u BiH tada dejstvovale i 63. Padobranska brigada, 72. Specijalna brigada i Gardijska brigada VJ.

"Te specijalne brigade. svi su zvali 'crvene beretke' zato što su njihovi vojnici nosili crvene beretke", rekao je Plahuta. dodajući da su takve kape nosile i neke jedinice Vojske Republike Srpske,

Po svedokovim rečima, specijalci VJ potisnuli su, do kraja januara 1993., Orićeve snage na sigurnu udaljenost od granice i zatim su počeli da se povlače u Srbiju, prepuštajući VRS da kontroliše tu oblast.

"Znam da su trojica iz 63. padobranske poginula, a bilo je mrtvih i u 72. specijalnoj i u užičkom korpusu", kazao je svedok.

Plahuta je izjavio i da je Franka Simatovića video u Bajinoj Bašti, u martu 1993., i da mu je, pošto nije znao ko je on, drugi vojnik rekao da je Simatović pripadnik SDB Srbije koji je "došao da poveže sisteme za elektronsko izviđanje i ometanje".

Na sugestiju Simatovićevog branioca Mihajla Bakrača, Plahuta je posvedočio i da "nikada nije čuo da je jedinica SDB Srbije pod imenom 'crvene beretke' bila u Skelanima".

Advokat Bakrač prikazao je u sudnici dokument po kojem je komandant "crvenih beretki" u Skelanima Radojica Božović bio pripadnik MUP Republike Srpske, a ne SDB Srbije, kako tvrdi tužilaštvo.

Plahuta je ispričao i da je, kao pripadnik Jedinice za antiteroristička dejstva (JATD) SDB Srbije, preteče JSO, učestvovao u operaciji Pauk u zapadnoj Bosni, u proleće 1995.

JATD je tada borbeno pomogla pobunjenom muslimanskom lideru Fikretu Abdiću da ponovo uspostavi kontrolu nad Cazinskom Krajinom, koju je prethodno zauzela Armija BiH.

U štabu operacije na Petrovoj Gori, u tadašnjoj Republici Srpskoj Krajini (RSK), Plahuta se, kako je rekao, upoznao sa Simatovićem koji je i tu, kao prethodno u Bajinoj Bašti, "objedinjavao komunikacione sisteme".

Po tužiocima, Simatović je bio komandant "crvenih beretki".

Svedok je potvrdio da su zapovednici dve taktičke grupe "crvenih beretki" oko Velike Kladuše bili Milorad Ulemek-Legija i Radojica Božović.

Tvrdio je, međutim, da su oni naređenja dobijali od komandanta operacije Pauk Mileta Novakovića, koji je bio general vojske RSK.

Svedoka Plahutu sutra će ispitivati odbrana prvoopuženog Stanišića.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja