Sigurne kuće za gejeve
18.05.2012 Beograd

Sigurne kuće za gejeve

Sigurne kuće za gejeve
U Beogradu se završava nekoliko prostora za smeštaj onih pripadnika LGBT populacije kojih su se porodice odrekle kada su saznale za njihovu seksualnu orijentaciju, izjavio je .

"Strašno je što živimo u zemlji u kojoj u novinama možete da pročitate kako se neko odrekao rođenog deteta zbog toga što je drugačije seksualne orijentacije, a nisam pročitao da se neko odrekao deteta zato što je ubilo dvoje, troje ljudi", rekao je Đilas u Beogradu, na predstavljanju godišnjeg izveštaja o položaju LGBT populacije u Srbiji koji je pripremila Gej strejt alijansa.

U izveštaju za 2011. godinu se ukazuje da je fizičko nasilje nad pripadnicima istopolno orijentisanih osoba poraslo za 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Đilas je rekao da je njegov predlog bio da se ovaj izveštaj plasira upravo u vreme izborne tišine kako bi dobio bolji plasman u medijima i kako se ne bi sve svodilo na politiku. Takođe je rekao da u vezi sa LGBT populacijom treba vršiti pritisak - čak i na političare.

"Posebno treba izvršiti pritisak na one političare koji se deklarativno zalažu za prava LGBT populacije, a kada se isključe kamere, kada na telefonskoj vezi nije američki ambasador ili neki od ambasadora iz zemalja Evropske unije, njihov stav bude mnogo gori od (pogrdnih) stavova nekih političara koji ih javno iznose", dodao je Đilas.

Gradonačelnik Beograda je izrazio nadu da će naredni izveštaj, za 12 meseci, pokazati da je još mnogo toga učinjeno za prava LGBT populacije, i da će njeni pripadnici moći normalno da žive kao i svi građani Beograda i Srbije.

autor: AM izvor: Beta/Novi magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 18.05.2012, 18:14h Dojčilo

    Tako je . Dok se na jugu Srbije kuva i dok pucaju na naše policajce mi ćemo, na teret gradjana, otvarati ove kuće. Pa zašto više ne kažete ovom delu naroda koji vidi što radite, da treba da iseli iz Srbije. Da odemo jer ne možemo više ovo da trpimo.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side