06.12.2018 Beograd

Šib: Bez usaglašenosti s EU nema otvaranja poglavlja o spoljoj politici

Šib: Bez usaglašenosti s EU nema otvaranja poglavlja o spoljoj politici Foto: Beta/Miloš Miškov
Ambasador Nemačke Tomas Šib izjavio je danas u Beogradu da Srbija bez većeg usaglašavanja spoljne i bezbednosne politike s EU nema mnogo šanse da otvori pristupno poglavlje 31 o zajedničkoj spoljnoj politici.

"Za Srbiju je to škakljivo pitanje. Da pomenem slona u sobi, reč je o uvođenju sankcija Rusiji. To je tačno, ali i nije tačno", rekao je Šib na skupu "Zajednička spoljna i bezbednosna politika i njen uticaj na proces pristupanja Srbije EU".

Nemački ambasador je rekao da zemlje kandidati treba da povećavaju usaglašenost s deklaracijama i spoljnopolitičkim potezima EU, u šta spadaju i restriktivne mere, po čemu je Srbija "umereno spremna" za poglavlje 31.

"Dok se usaglašenost ne poveća, teško je zamisliti jednoglasnost u Evropskom savetu o otvaranju poglavlja 31", izjavio je Šib.

On je naveo i da EU ne zabranjuje niti daje loše ocene zbog saradnje s trećim zemljama, kao što su Rusija i Kina, ako se ne krše obaveze prema EU.

Šib je rekao da je bezbednosna saradnja s Rusijom u redu, sve dok se ne narušavaju kandidatske obaveze. On je pozdravio podršku Srbije teritorijalnom integritetu Ukrajine.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side