Šest žena ubijeno u Srbiji u porodično-partnerskom nasilju ove godine
15.05.2020 Beograd

Šest žena ubijeno u Srbiji u porodično-partnerskom nasilju ove godine

Šest žena ubijeno u Srbiji u porodično-partnerskom nasilju ove godine Foto: pixabay.com
U Srbiji je ove godine u porodično-partnerskom nasilju ubijeno šest žena, a podaci Mreže Žene protiv nasilja i Autonomnog ženskog centra ukazuju da je za poslednje dve decenije ubijeno više od 300 žena, te je bez majki ostalo više od 400 dece.

"Ubice su najčešće partneri, a najveći broj ubistava počinjen je vatrenim oružjem i nožem", saopštila je Mreža Žene protiv nasilja, uz upozorenje da brojke mogu biti veće, jer zvaničnih podataka nema, a podaci su prikupljeni iz izveštaja medija.

U saopštenju se navodi da se nacionalni Dan sećanja na žene - žrtve nasilja u porodici, 18. maj, obeležava od 2017. godine, na inicijativu Mreže Žene protiv nasilja.

Tu inicijativu je potpisima podržalo 8.000 osoba, a povod za pokretanje inicijative bili su zločini 2015. godine, kada je tokom samo tri dana, od 16. do 18. maja, u Velikoj Plani, Kanjiži, Čačku i Beogradu, ubijeno sedam žena.

"Pozivamo relevantne nadležne državne institucije da pravovremeno reaguju i spreče nasilje prema ženama i femicid. Pozivamo državu da uspostavi i vodi evidenciju o slučajevima nasilja u porodici, uključujući i evidenciju o femicidu, njegovim uzrocima i posledicama", navela je Mreža u saopštenju.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side