Šesnaest godina od ubistva Zorana Đinđića
12.03.2019 | 08:00h ► 13:41h Beograd

Šesnaest godina od ubistva Zorana Đinđića

Šesnaest godina od ubistva Zorana Đinđića Foto: Novi magazin / Zoran Raš
Na današnji dan pre 16 godina ubijen je premijer Srbije i lider Demokratske stranke (DS) Zoran Đinđić, a taj datum biće obeležen šetnjama, polaganjem venaca i cveća na njegov grob i na mestu pogibije - u dvorištu vlade.

 

Predstavnici Demokratske stranke (DS), poštovaoci i prijatelji položili su danas venac i cveće na grob ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Foto: Beta/Ema Sokolović

Od 18 časova će zajedno sa organizatorima protesta "Jedan od pet miliona" organizovati memorijalnu protestnu šetnju "Ako danas ne uspemo, jedini razlog smo mi sami" - od Filozofskog fakulteta do zgrade Vlade.

U pozivu na tu šetnju navedeno je da će građani imati priliku da odaju poštu "velikom vizionaru, čije je ubistvo trenutna vlast slavila". 

Članovi i simpatizeri Nove stranke na čelu sa liderom Zoranom Živkovićem položili su danac cveće i vence na grob ubijenog premijera Zorana Đinđića u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

"Na dan kada se navršava 16 godina od stravičnog atentata na prvog demokratski izabranog premijera Srbije, dubokim naklonom odali smo počast reformskoj politici, idejama i porukama velikog političara čiji put i danas dosledno sledimo", navedeno je iz Nove stranke.


Foto: Beta / Miloš Miškov
 

Članovi Vlade Srbije, predvođeni premijerkom Anom Brnabić, položili su venac ispod spomen-ploče u dvorištu zgrade Vlade u Beogradu, na mestu gde je na današnji dan pre 16 godina ubijen tadašnji premijer Zoran Đinđić.

Venac sa natpisom "Dr Zoran Đinđić - Vlada Republike Srbije" postavili su ministri Nebojša Stefanović, Siniša Mali, Mladen Šarčević, Aleksandar Antić, Nela Kuburović, Zorana Mihajlović, Nenad Popović, Zoran Đorđević, Slavica Đukić Dejanović i Vanja Udovičić.

Oko 150 ljudi učestvovalo je danas u "Šetnji za Zorana", u organizaciji Liberalno-demokratske partije (LDP), od sedišta te stranke do dvorišta Vlade Srbije, gde su položili vence i cveće na mestu na kojem je pre 16 godina ubijen premijer Zoran Djindjić.


Foto: Beta, Miloš Miškov

U Dvorani Kulturnog centra Beograda biće održana promocija izdanja "Besede u Zoranovu čast 2006-2018", kao i proglašenje pobednika prvog takmičenja "Zoran Đinđić hakaton".

Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine u dvorištu zgrade Vlade Srbije, a za njegovo ubistvo na 40 godina zatvora osuđen je oficir Jedinice za specijalne operacije (JSO) Resora državne bezbednosti Zvezdan Jovanović. Na istu kaznu za organizovanje ubistva osuđen je i komandant JSO Milorad Ulemek.

Politička pozadina ubistva Đinđića nikada nije otkrivena.

Đinđić je bio prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije (DOS), a za vreme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi.

Đinđićeva vlada se snažno zalagala za saradnju s Haškim tribunalom za ratne zločine i za vreme te vlade uhapšeno je i tom sudu izručeno nekoliko optuženika, među kojima i bivši predsednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević.

Đinđić je bio i jedan od osnivača DS-a, u kojoj je bio predsednik Izvršnog odbora, a od januara 1994. do ubistva bio je predsednik DS-a.

Bio je i prvi nekomunistički gradonačelnik Beograda posle 1945. godine.

autor: SA, VV izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 12.03.2019, 14:37h sascha

    Još ne znamo ko je pored Djindjića radio za BIA a i SzS kaže da će lustrirati samo one koji su se ogrešili o ljudska prava a ne celu BIA to jest njihovu mrežu saradnika koja je pravila propagandu protiv Djindjića (da je izdajnik, kriminalac, itd) a propaganda jeste bila priprema terena za ubistvo. Samo otvaranje svih dosijea i promena BIA i njihove mreže može dovesti do promene sistema jer oni jesu sistem, ima milion i po saradnika BIA po Srbiji. SzS odbija to da uradi, jer kad bi se otvorila dosijea, saznalo bi se ko od njih spada u saradnike BIA. Osim toga, još ne znamo da li je Marko Milošević naručio i platio ubistvo Djindjića.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side