Lekari sa ginekologom sutra kod Šešelja
25.01.2012 | 09:24h ► 18:01h Hag

Lekari sa ginekologom sutra kod Šešelja

Lekari sa ginekologom sutra kod Šešelja
Haški tribunal odobrio je lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju da ga u pritvoru poseti lekarski tim po njegovom izboru.

Među specijalistima koje je Šešelj tražio da vidi je i ginekolog Paja Momčilov, koji je poslanik SRS u Skupštini Srbije. 

Upravo je insitiranje na dolasku Momčilova i napravilo problem sa odobravanjem posete ekipe lekara iz Srbije Šešelju.

Direktor Kancelarije za saradnju sa Haškim tribunalom Dušan Ignjatović potvrdio je da je taj sud prihvatio lekare koje je odabrao lider radikala i naveo da će ta poseta biti ubrzo realizovana.

Ignjatović je podsetio da je država u više navrata nudila Šešelju da ga pregleda tim srpskih lekara, što je on odbijao, i dodao da nadležni organi nisu učestvovali ni u izboru aktuelnog tima, ali da je, ukoliko takav zahtev bude podnet, Srbija spremna da snosi troškove puta Šešeljevog tima u Hag.

Nekadašnji ministar zdravlja i visoki funkcionera JUL-a Milovan Bojić, koji predvodi Šešeljev lekarski tim, rekao je da će njihov zadatak prilikom odlaska u Hag biti da pogledaju celokupnu dokumentaciju o dosadašnjem lečenju lidera radikala i da ga pregledaju te da su spremni da krenu u svakom trenutku.

"Mi smo spremni da ovog trenutka krenemo na aerodrom i da idemo ka Hagu. Ovog momenta. Znači oni su zaista na potezu", rekao je Bojić. 

Dolazak Momčilova više nije sporan, iako je tribunal uveren da je stranačka pripadnost jedini razlog za njegovo uvrštavanje u tim, odnosno da se poseta lekara praktično politizuje.

Šešeljev stav je inače bio da, ako poseta ne bude dozvoljena ginekologu Momčilovu, ne želi da ga posete ni drugi specijalisti.

Stanković: Ginekolog - dugogodišnji porodični lekar

 

Ministar zdravlja Srbije Zoran Stanković najavio je da će ekipa srpskih lekara sutra ujutru, u četvrtak, otići u Haški tribunal gde će pregledati Šešelja, o čijem zdravstvenom stanju minitarstvo ima izveštaj, ali iz medicinskih i etičkih razloga ne žele da ga iznesu u javnost.

"Imajući u vidu pejsmejker koji je ugrađen mogu da kažem da je zdravstveno stanje Šešelja ozbiljno narušeno i da je potreban poseban tretman pre svega u sudnici", kazao je ministar zdravlja.

On je naveo da je Ministarstvo platilo 2.500 evra za troškove puovanja i dvodnevnog boravka u Hagu ekipi lekara u kojoj su kardiolozi i pulmolozi Milovan Bojić, Zora Naumović, Miodrag Vukčević, kao i Paja Momčilov koji je ginekolog i poslanik SRS.

Stanković je kazao da će ta ekipa lekara nakon uvida u medicinsku dokumentaciju i Šešeljevo zdravstveno stanje podneti izveštaj Ministarstvu zdravlja.

Stanković je rekao da je Ministarstvo zdravlja uvažilo želju Šešselja o timu lekara, a povodom polemike u javnosti što I ginekolog odlazi u Hag, kazao je da je Momčilov dugogodišnji porodični lekar i da se zato na Šešeljev zahtev nalazi u njegovom timu.

autor: MP/AA izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side