Šešelj: Krim je stara ruska zemlja, vršimo pritisak na režim u Beogradu da tu činjenicu prizna
05.12.2019 Beograd

Šešelj: Krim je stara ruska zemlja, vršimo pritisak na režim u Beogradu da tu činjenicu prizna

Šešelj: Krim je stara ruska zemlja, vršimo pritisak na režim u Beogradu da tu činjenicu prizna Foto: Beta / Milan Obradović
Predsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj izjavio je danas da SRS podržava povratak Krima i Sevastopolja u sastav Rusije, navodeći da je ta oblast "stara ruska zemlja".

 

On je posle sastanka sa članovima delegacije iz Rusije i republike Krim kazao da SRS smatra da će Krim "zauvek ostati ruski".

"Neprekidno vršimo pritisak na režim u Beogradu da tu nepromenjivu činjenicu prizna", kazao je Šešelj novinarima u Skupštini Srbije.

Zamenik predsednika Saveta ministara Republike Krim Georgij Muradov kazao je da je zajednički zaključak razgovora sa predstavnicima Srpske radikalne stranke "da je Kosovo Srbija, a Krim Rusija".

"Sa rukovodstvom SRS imamo slične poglede na međunarodnu sitauciju, imamo slične zaključke da javnost i političari u Evropi treba da se uključe u naš pokret za uspostavljanje mira", kazao je Muradov.

On je dodao da je delegacija Krima doputovala u Beograd na konferenciju pod nazivom Beogradski dijalog koja je po njegovim rečima, usmerena na uspostavljanje konstruktivnih odnosa sa Rusijom i na priznanje volje stanovnika Krima za prisajedinjenje Rusiji.

"Za nas je Beograd posebno mesto jer se upravo ovde stvarao sistem bezbednosnih struktura i saradnje u evropskim okvirima. Želimo da se upravo ovde obnovi dijalog o miru jer imamo velike pretnje miru, pretnje da se obnovi trka u naoružanju i zato je važno da se odavde iz Beograda čuje glas mira", rekao je Muradov.

Zamenica predsednika Odbora za spoljne poslove ruske Dume i bivša vrhovna tužiteljka Krima Natalija Poklonska izrazila je zahvalnost Srpskoj radikalnoj stranci na "hrabroj podršci i poštovanju volje stanovnika Krima".

"Krim danas napreduje u svim oblastima. Po Ustavu Rusije, štiti se pravo svih žitelja Krima da govore na jednom od tri zvanična jezika - ruskom, ukrajinskom ili jeziku krimskih Tatara", kazala je Natalija Poklonska.

Ona je optužila vlasti u Kijevu za kršenje ljudskih prava stanovnika Krima s obzirom da kako je rekla, i danas sprovode blokadu u oblastima energetike, transporta, industrije, pa čak i prehrane, "jer se nisu složili sa stavom građana Krima izraženim na referendumu 2014. godine".

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side