Server strahuje da bi Vučić i Tači mogli da postignu sporazum koji podrazumeva razmenu teritorija
22.05.2020 Beograd

Server strahuje da bi Vučić i Tači mogli da postignu sporazum koji podrazumeva razmenu teritorija

Server strahuje da bi Vučić i Tači mogli da postignu sporazum koji podrazumeva razmenu teritorija Foto: prtscr/ytb
Američki stručnjak za Balkan Danijel Server izrazio je strahovanje da bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Kosova Hašim Tači mogli da postignu sporazum koji bi podrazumevao razmenu teritorija i naroda, i da takav sporazuzm ne bi imao podršku javnosti i destabilizovao bi zemlje u regionu i drugde.

Server je u danas objalvjenom intervjuu za portal Košev rekao da on ne tvrdi da će eventualni sporazum da uključi razmenu teritorija ali da neki kažu da se o tome razgovara, i da u tom slučaju ima "previše dima da ne bi bilo vatre".

Ukazao je da su neki američki izaslanici za Balkan kao što je izaslanik predsednika SAD Ričard Grenel to demantovali dok drugi poput izaslanika američkog državnog sekretara Metjua Palmera nisu demantovali.
Kako smatra sporazum neće biti lako postići.

"Mislim da će njegovo postizanje biti vrlo, vrlo teško. Jednostavno ne verujem da je Tači voljan da prihvati ono što će Srbija ponuditi jer ona ne nudi tri opštine u južnoj Srbiji i znam da Vućić nije spreman da prihvati ono što je Tači spreman da ponudi, a što ne uključuje i Severnu Mitrovicu", rekao je Server.

Po njegovim rečima za Amerikance koji su uključeni u to nisu bitni detalji nego je važan potpis. Nije bitno da li će biti postignut sporazum ili pismo o namerama, za njih je, kako kaže Server samo važno da bude ceremonija u ružičnjaku Bele kuće i da predsednik SAD Donald Tramp može da tvrdi da je napravio veliku međunarodnu senzacionalnu vest.

Upitan da li je realnije očekivati da Vučić i Tači potpišu pismo o namerama koje bi potom moglo da zadovolji Trampa jer bi konačno bilo potpisano sa dve strane, dok bi sa druge strane svi problemi bili ostavljeni Evropi da ih rešava narednim mesecima i možda godinama i da li bi tako nešto moglo američkoj administraciji da bude predstavljeno kao veliko dostignuće Server je ocenio da "postoji stvarna mogućnost za tako nešto".

"Ovo je manipulativna administracija i ona je sposobna za takve prevare. Protivim se snažno bilo kakvom sporazumu koji uključuje podelu, zagovaram sporazum, samo ne vidim veliki sporazum kao nešto ostvarivo u ovom trenutku", rekao je Server.

Rekao je da je zabrinut da bi čak i potpisivanje pisma o namerama o tome da će jednom biti potpisan neki konačni sporazum, da bi i taj papir sadržao razmenu teritorija, mada je priznao da ne može da bude siguran da će tako i biti. 

"Postoji toliko mnogo sporazuma koji se mogu zaključiti, a koji neće uključivati razmenu teritorija i to je moja nada i molba da će se na Kosovu, u Srbiji i u Americi tragati za sporazumima koji ne uključuju razmenu teritorija. Ne protivim se sporazumima već se protivim razmeni teritorija," rekao je Server.

On smatra da je sporazum o carinama i trgovini dobra ideja Grenela, koji kaže da forsira ekonomske sporazume, i da podržava korake u tom pravcu, prenosi Košev.

Ukazao je da postoji mnogo stvari koje treba da se urade kao na primer sporazum o energetici, da treba načelnici vojnih generalštabova da se sastaju, da postoji više policijske saradnje u pograničnom delu, sporazum o energetici.

"Ja se ne protivim sporazumu, ja se protivim sporazumu koji će destabilizovati Balkan, Gruziju, možda i Moldaviju i dati Vladimiru Putinu mogućnost da se hvali i to na račun ljudi, kao što je razmena teritorija, jer treba imati na umu da se ne radi o razmeni teritorija, već o razmeni stanovništva. Takva vrsta sporazuma destabilizovaće stvari na Kosovu i u Srbiji takođe. Mislim da je moguće da se prelije na srpsko stanovništvo južno od Ibra i na albansko stanovništvo koje ne živi u Preševu, ali živi u Srbiji. Mnogo je sporazuma moguće postići ali se treba tragati za njima." rekao je on.

On se tome protivi, kako je rekao ne samo iz principa i efekta na Bosnu, Ukrajinu, Gruziju, Makedoniju već što ne misli da to ljudi žele i da bi to moglo da se potvrdi referendumima na Kosovu i u Srbiji.

Upitan da li ostaje pri svom stavu da veruje da će u sporazum biti uključena razmena teritorija obzirom da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić više puta demantovao da hoće takvo rešenje, Server je odgovorio da bi mu bilo jako drago kad bi se pokazalo da greši.

"Moja kampanja trenutno je da izbegnemo razmenu teritorija. Ukoliko ne bude došlo do sporazuma o razmeni teritorija, bio bih srećan, bio bih spreman lako da ih nahvalim i samo do pre par minuta hvalio sam Grenela zbog toga što forsira ekonomske sporazume. A ako on (predsednik Srbije) iskreno kaže da želi da ide u tom pravcu, ja to u potpunosti podržavam, ali nema sumnje da ono što forsiraju jeste podela", rekao je Server.

Kao indikator za to je naveo nedavni ruski pokušaj da se uključi u dijalog i američka dobrodošlica tome.

On je rekao da je u kampanji protiv razmene teritorija zbog principa i verovanja da demokratska društva mogu pravilno da se ponašaju prema manjinama, što je kako kaže, očekivao i od posleratne Srbije u odnosu prema Albancima, a zbog kog očekivanja je njegova podrška kosovskoj nezavisnosti došla kasno.

Sa druge strane, Albancima pripisuje "strašnu grešku" za isti vremenski period, zbog lošeg ophođenja prema Srbima koji su ostali.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
 • Intervju Rade Bojović: SPC glavni nosilac velikosrpske politike u Crnoj Gori Intervju Rade Bojović: SPC glavni nosilac velikosrpske politike u Crnoj Gori

  Ponašanje zvanične Srbije prema Crnoj Gori je neprijateljsko, pijemontsko i asimilatorsko. Pritom je garnirano starim istorijskim lažima i obmanama o Crnoj Gori.

 • Najplaćeniji funkcioneri mesečno primaju i po 20.000 evra Najplaćeniji funkcioneri mesečno primaju i po 20.000 evra

  Državni funkcioneri u Srbiji u proseku primaju platu oko 1.000 evra, ali pojedini značajno odskaču od tog proseka, objavljeno je na portalu nova.rs.

 • Tepić: Biljana Popović Ivković se neće baviti MUP-om, već MUP njom Tepić: Biljana Popović Ivković se neće baviti MUP-om, već MUP njom

  Potpredsednica Stranke slobode i pravde i narodna poslanica Marinika Tepić poručila je danas da se državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova neće baviti policijom, nego će se policija baviti njom.

 • Izbore organizuje RIK, ali birači mogu da glasaju samo na lokalu Izbore organizuje RIK, ali birači mogu da glasaju samo na lokalu

  Kada se istog dana održavaju lokalni, pokrajinski i republički izbori za organizaciju glasanja zadužena je Republička izborna komisija (RIK) i lokalna samouprava nema nadležnosti, ali je ipak moguće da građanin glasa samo na jednom nivou ukoliko tako odluči, izjavio je programski direktor Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) Raša Nedeljkov.

 • Ponoš: Vlast nema odgovor na bojkot Ponoš: Vlast nema odgovor na bojkot

  Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš izjavio je danas da vlast nema odgovor na bojkot izbora, koji će je delegitimizovati, jer nije reč samo o procentima izašlih birača i osvojenih glasova, nego i o tome kako će izgledati skupština u kojoj nema nikoga ko zastupa polovinu glasačkog tela Srbije.

 • Italijanski ambasador zahvalio Srbiji na pomoći i podržao njen evropski put Italijanski ambasador zahvalio Srbiji na pomoći i podržao njen evropski put

  Italijanski ambasador u Beogradu Karlo lo Kašo zahvalio se danas Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću na velikodušnoj donaciji medicinske opreme Italiji i istakao da je u krizi epohalnih razmera u interesu svih da se obezbede garancije za budućnost čitave Evrope i zato Italija veruje u integraciju Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, podržavajući snažno evropski put Srbije.

 • DW: Ratni zločinci žele u Skupštinu Srbije DW: Ratni zločinci žele u Skupštinu Srbije

  U Srbiji pod vlašću predsednika Aleksandra Vučića odrasta generacija koja nema pojma o istoriji, piše švajcarski Tagesancajger povodom kandidatura Vojislava Šešelja, Dragana Vasiljkovića i drugih osuđenih ratnih zločinaca na junskim izborima u Srbiji, prenosi danas Dojče vele (DW).

 • Počinje vađenje 23 potopljena nemačka broda iz Dunava Počinje vađenje 23 potopljena nemačka broda iz Dunava

  Od 220 rečnih brodova za koje se zna da ih je nemačka vojska potopila u Dunavu na kraju Drugog svetskog rata, neposredno posle rata izvađeno je njih 30, a ostalo je još 183 koje treba izvaditi, rakao je predstavnik Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Veljko Kovačević.

 • Skupština Kosova sutra bira novu Vladu Skupština Kosova sutra bira novu Vladu

  Sednica kosovskog parlamenta na kojoj će se glasati o novoj vladi na čelu sa Avdulahom Hotijem biće održana sutra u 11 časova, saopštio je šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Arben Gaši.

 • Vulin: Vojska za ponos Srbije, sve ostvareno uz podršku Vučića Vulin: Vojska za ponos Srbije, sve ostvareno uz podršku Vučića

  Ministar odbrane Aleksandar Vulin ocenio je da je tokom borbe sa epidemijom koronavirusa Vojska Srbije još jednom pokazala da u slučaju krize predstavlja stabilan i pouzdan oslonac svom narodu i državi.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side