Selaković (PKS): Izvoz šljive na Bliski istok je šansa za srpske proizvođače
22.08.2020 Beograd

Selaković (PKS): Izvoz šljive na Bliski istok je šansa za srpske proizvođače

Selaković (PKS): Izvoz šljive na Bliski istok je šansa za srpske proizvođače Foto: Novi magazin / VV
Šef Кancelarije Privredne komore Srbije (PKS) u Dubaiju Marko Selaković predstavio je danas potencijale i perspektive izvoza srpske šljive na tržište Ujedinjenih Arapskih Emirata i ocenio da je potencijal srpskog tržišta šljive izuzetno veliki i da može biti konkurenan sa tom voćnom sortom na zahtevnom tržištu Bliskog istoka.

"Srbija je među globalnim liderima u proizvodnji šljive, a vodeći regioni su Mačvanski, Кolubarski i Šumadijski okrug. U 2019. godini proizvedeno je 558.930 tona šljive", naveo je Selaković na onlajn manifestaciji "Dani šljive" u Blacu, a saopštila PKS.

Dodao je da se 75 odsto šljive u Srbiji, u kojoj dominiraju stare autohtone sorte, koristi za rakiju, a da je sortiment šljive na ovim prostorima znatno drugačiji nego sortiment na drugim područjima koja su orijentisana ka izvozu na Bliski istok.

Кao prednosti izvoza šljive na tržište Bliskog istoka Selaković je istakao ističe bescarinski uvoz, simbolični PDV od pet odsto i mogućnost direktnog kontakta proizvođača sa distributerima koji umnogome olakšava proces trgovine.

Ukazao je da domaći izvoznici moraju da obrate posebnu pažnju na GČ standard koji važi u svim zemljama Zaliva, a za tržište Bliskog istoka Selaković je predložio uzgoj sorti poput "aženke", koja je tamo vrlo popularna.

Kao preduslove za saradnju sa Bliskim istokom naveo je visok kvalitet proizvoda, dobro pakovanje, preciznost u dogovorima o količini i poštovanje rokova jer je reč o "premijum tržištu".

"Proizvođači moraju da budu udruženi da imaju što ukrupnjeniji zasad, što ukrupnjeniju proizvodnju ako hoćemo da uspešno plasiramo robu i ozbiljne količine na tržište Bliskog istoka", dodao je Selaković.

Pozvao je domaće proizvođače da se za podršku obrate Кancelariji PKS u Emiratima, koja je na raspolaganju i za podršku u pokretanju biznisa, povezivanju sa distributerima, pružanju informacija koje se tiču tržišta.

Više od 450 učesnika pratilo je izlaganje, a pored privrednih društava, preduzetnika i proizvođača šljive, učestvovali su i predstavnici PKS Niš, Regionalne razvojne agencije Niš, Poljoprivredne stručne savetodavne službe Prokuplje kao i predstavnici kompanija za proizvodnju i preradu voća.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side