14.11.2017 | 09:00h ► 12:43h Beograd

Selaković: Izetbegović ne poštuje teritorijalni integritet Srbije

Selaković: Izetbegović ne poštuje teritorijalni integritet Srbije Foto: Beta/Emil Vaš
Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković ocenio je danas da izjava člana predsedništva BiH Bakira Izetbegovića pokazuje da on ne poštuje teritorijalni integritet Srbije.

 

 

"Nije suština u tome da li on to može, nego u tome da posle višegodišnjeg ulaganja u donose sa BiH čujemo legalnog i legitimnog predstavnika BiH koji bi priznao nezavisnost Kosova da od njega zavisi", kazao je Selaković za RTS.

Selaković je kazao da je izjava Izetbegovića "sve samo ne neozbiljna" i dodao da je "najopasniji deo izjave to što on govori o nameri jednog od predstavnika naših suseda, a to je da ne poštuje teritorijalni integritet Srbije".

"Bakir je rekao da izražava nadu da će Kosovo biti priznato od strane BiH i time je rekao šta on želi, oseća i šta misli o tom pitanju", ocenio je Selaković.

Upitan o mogućnosti da međunarodna zajednica reaguje na tu izjavu, Selaković je kazao da "se nada da će međunarodna zajednica napokon nešto da uradi".

"A da li će iskreno ne mislim. Boli izjava Izetbegovića, ali i licemerje međunarodne zajendice koja po starom običaju svedoči dvostruke aršine kada je u pitanju Srbija", izjavio je Selaković.

Komentarišući izjavu Bakira Izetbegovića da "bi svaka zemlja teritorijalni integritet branila ratom kao i da je spreman na rat ukoliko Republika Srpska pokuša da se osamostali na referendumu od BiH", Selaković je ocenio da su takve izjave "veoma opasne i da treba dobro razmisliti o tome šta je Bakir Izetbegović rekao".

"Sa jedne strane on ne priznaje teriorijalni integritet Srbije, a sa druge strane za očuvanje teritorijalnog integriteta Bih on poteže sva ratna sredstva", kazao je Selaković.

Bošnjački član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović juče je za "Dojče vele" rekao da je, što se njega tiče, Kosovo do sada trebalo da bude priznato, ali da je za to potreban konsenzus na nivou BiH. Upitan da sa "da" ili "ne" odgovori da li će BiH u jednom trenutku priznati Republiku Kosovo, Izetbegović je rekao: "Nadam se da da".

 

Drecun: Izetbegović je ostao zarobljen u ratu

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo, Milovan Drecun ocenio je danas da izjava bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića da se nada da će BiH priznati nezavisnost Kosova, pokazuje da je Izetbegović "ostao zarobljen u ratu" i da "nije dorastao situaciji u kojoj Srbija i srpski predsednik Aleksandar Vučić ulažu napore da se odnosi Srba i Bošnjaka stabilizuju".

Drecun je za RTS ocenio da izjava Izetbegovića odražava "viđenje BiH u kojoj nema srpskog naroda ili je on trebalo da bude drugorazredan. To srpski narod nije prihvatio", rekao je Drecun i ocenio da Izetbegović tom izjavom "gura Republiku Srpsku iz Dejtonskog sporazuma".

Po oceni Drecuna, takvi politički ciljevi Izetbegovićevog oca Alije, nekadašnjeg predsednika BIH, doveli su do rata 1992-95.

 

Montgomeri: Opasna provokacija Izetbegovića

Bivši ambasador SAD u Beogradu Vilijam Montgomeri ocenio je danas kao opasnu prokovokaciju to što je bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović rekao da se nada da će BiH jednom priznati Kosovo.

Mongomeri je za RTS rekao da se nada da će međunarodna zajednica snažno reagovati i osuditi tu izjavu jer smatra da je to primer provokativnog i opasnog.

"Nadam se da će međunarodna zajednica snažno reagovati na njegovu izjavu i na provokaciju koju je ona izazvala pošto su u prošlosti reagovali i na izjave Milorada Dodika, koje su, po njihovom mišljenju, bile provokativne", rekao je Montgomeri.

On je objasnio da "postoji istorija nestabilnosti, a to obuhvata BiH, Kosovo i Makedoniju, a Srbija je već nekoliko godina faktor stabinosti u regionu i to je veoma važno. Ali ne može Srbija sama da načini ovaj region stabilnim", rekao je bivši ambasador i naveo da je potrebna pomoć suseda i međunarodne zajednice, ali da ne vidi volju međunarodne zajednice da te zemlje učini stabilnijim.

 

Popović: Izjava Bakira Izetbegovića neprijateljska

Predsednik Srpske narodne partije i ministar bez portfelja u Vladi Srbije Nenad Popović osudio je izjavu bošnjačkog člana predsedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića o Kosovu i ocenio da je ona neprijateljska.

On je rekao da Izetbegović izjavom da je što se njega tiče trebalo da bude priznata nezavisnost Kosova, ali da je za to u Bosni i Hercegovini potreban konsenzus, "najavljuje priznanje nezavisnosti Kosova".

Popović je upitao ko želi novo zaoštravanje odnosa i u čijem interesu Izetbegović daje takve izjave.

"Očito onim zapadnim državama koje ne skrivaju svoju nameru da dodatno vrše pritisak na Srbiju i da je ucenjuju po pitanju Kosova. Ne mogu se oteti utisku da je Bakir Izetbegović samo delić plana da slome nezavisnu i suverenu politiku Srbije", naveo je Popović.

On je dodao da se izjavom Izetbegovića potvrđuje opravdanost inicijativa kojima je cilj zaštita Srba u regionu, a posebno donošenje Deklaracije o zaštiti srpske nacije.

 

Marković: Problem je onaj ko mu je rekao da to kaže

Predsednik stranke Jedinstvena Srbija, članice vladajuće koalicije u Srbiji, Dragan Marković pozvao je danas međunarodnu zajednicu da reaguje povodom izjave člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića o Kosovu.

"Glavni problem kod izjave Bakira Izetbegovića o priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova od strane BiH nije sam Izetbegović, već onaj koji mu je rekao da to kaže. Skandalozno je, ali i indikativno, da niko od međunarodne zajednice ne reaguje", ocenio je Marković u pisanoj izjavi.

On je upitao šta bi se desilo kada bi predsednik Republike Srpske (entiteta BiH) Milorad Dodik pomenuo referendum o otcepljenju Republike Srpske od BiH.

"Digla bi se i kuka i motika i iz Brisela i Vašingtona", napisao je Marković.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side