17.08.2018 Novi Sad

Sejdinović: Zahtevi udruženja uslov za rad na Medijskoj strategiji

Sejdinović: Zahtevi udruženja uslov za rad na Medijskoj strategiji Foto: print screen
Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović izjavio je da su zahtevi koje su šest novinarskih udruženja predali Vladi Srbije, "uslov za nastavak zajedničkog rada na medijskoj strategiji".

"Insistirali smo da dva procesa, odnosno rad na medijskoj strategiji i rešavanje katastrofalne situacije sa medijskim slobodama i lošeg položaja novinara i medija, budu paralelna i međusobno zavisna. Ako je ovde po sredi to da samo dajemo legitimitet medijskoj strategiji, mi ćemo od rada na njoj odustati", poručio je Sejdinović.

Govoreći o zahtevima koji su dostavljeni Koordinacionom telu Vlade Srbije, Sejdinović je objasnio da je "lopta sad u dvorištu Vlade", i da od vlasti zavisi da li će taj dijalog biti nastavljen.

"Nisam uveren u iskren odnos vlasti prema pitanju medijskih sloboda, ali znamo da se u politici odluke ponekad donose pod pritiskom i zato verujem da možemo nešto da uradimo za medijsku scenu. Ako još paralelno rešavamo tekuće probleme, ako ne bude opstrukcija, možda nešto uradimo. Možda i ne, možda ćemo se povući za dva meseca, ali to zavisi od vlasti", kazao je Sejdinović.

On je podsetio da je dijalog novinarskih i medijskih udruženja i Vlade Srbije počeo sa premijerkom Anom Brnabić, sa kojom su održane tri sednice, a na kojima je "jasno istaknuto da su rad na medijskoj strategiji i rešavanje gorućih pitanja u medijskoj sferi paralelni procesi".

Naveo je da zahtevi zapravo govore o tome "šta urgentno mora da se uradi na medijskoj sceni" da bi se stanje poboljšalo, a da udruženja od Vlade očekuju da pokaže političku volju da uređuje medijski prostor i rešava ključne probleme.

"Veliki je kompleks problema sa kojima se svakodnevno suočava medijska scena. Tu su aktuelne zloupotrebe poreskih inspekcija, nedopustiv odnos političara prema medijima, etiketiranje novinara, nasilje nad novinarima i slično. Vlast je, uostalom, i glavni generator problema na medijskoj sceni, pa očekujemo da počne da deluje proaktivno", dodao je Sejdinović.

On je dodao da će se Vlada o tim zahtevima odrediti na sledećem sastanku, koji je zakazan za septembar.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side