20.06.2018 Novi Sad

Sejdinović: Udruženja upoznata sa nekim detaljima istrage o nestanku novinara

Sejdinović: Udruženja upoznata sa nekim detaljima istrage o nestanku novinara Foto: Medija centar Beograd
Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović izjavio je da su novinarska i medijska udruženja na današnjoj vanrednoj sednici Radne grupe za bezbednost novinara u Beogradu, upoznata s "nekim detaljima istrage" nestanka novinara Stefana Cvetkovića.


Sejdinović je posle sastanka Radne grupe koju, pored medijskih udruženja, čine i predstavnici Republičkog javnog tužilaštva i policije, kazao agenciji Beta da su predstavnici udruženja na sastanku poručili da su te informacije primili k znanju, da su o nekim detaljima obavešteni i putem zvaničnih saopštenja nadležnih organa, i da su upoznati sa navodima koje je izneo Cvetković.

"Poručili smo im i da nam nije cilj da sudimo ili presuđujemo o tome šta se desilo, već da se nadamo da će, ukoliko dođe do sudskog porcesa, to biti utvrđeno u tom procesu, te da ćemo pažljivo pratiti tok događaja", kazao je predsednik NDNV.

Sejdinović je naveo da su udruženja izrazila oštar protest zbog "problema s funkcionisanjem institucija" u slučaju nestanka Cvetkovića.

"Pre svega, ukazali smo da je potpuno neprihvatljiva politička zloupotreba slučaja i to da najviši državni funkcioneri iznose u javnost detalje istrage. Umesto da stvari vrate u institucije sistema, oni su stvarali još veću paniku i dramu uvodeći u priču razne teorije zavere", rekao je Sejdinović.

Dodao je da su udruženja izrazila protest i zbog "curenja informacija iz istrage", koje su bile objavljivane u pojedinim medijima, upozoravajući da je to "veliki problem i za evropski put Srbije".

"Ukazali smo i na druge nepravilnosti u slučaju nestanka novinara Cvetkovića, između ostalog i na to da 48 časova nismo znali gde se on nalazi", naveo je Sejdinović.

Govoreći o obnovi rada Radne grupe za bezbednost novinara, on je kazao da su predstavnici udruženja zauzeli stav da bi bilo važno da to telo počne da funkcioniše zbog izuzetno teške situacije u oblasti bezbednosti novinara u Srbiji.

Od tužilaštva i policije, udruženja su zatražila i odgovor na zahtev za konkretne aktivnosti u pojedinim slučajevima napada i pritisaka na novinare, navodeći da će odluka o eventualnom povratku u to telo zavisiti od odgovora policije i tužilaštva.

"Smatramo da to telo mora da služi svojoj svrsi, odnosno da utiče na unapređenje rada državnih institucija u svim slučajevima koji se tiču bezbednosti novinara, a ne da ono bude neka vrsta alibija države da se njihovi neuspesi prebacuju na novinarska i medijska udruženja", rekao je Sejdinović.

Cvetković je juče u Beogradu održao konferenciju za novinare na kojoj je rekao da su ga u noći između 13. i 14. juna otela trojica ljudi u Beloj Crkvi, dok je Osnovno javno tužilaštvo u Vršcu i Više javno tužilaštvo u Pančevu saopštilo da su protiv njega pokrenuli istragu zbog lažnog prijavljivanja otmice.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side