18.05.2017 Novi Sad

Sejdinović: Situacija u tradicionalnim medijima gora nego devedesetih

Sejdinović: Situacija u tradicionalnim medijima gora nego devedesetih Foto: Medija centar
Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović izjavio je večeras da je, kada su u pitanju tradicionalni mediji, stanje s medijskim slobodama gore nego devedesetih godina.

Sejdinović je na tribini "Politika i mediji – slučaj RTV" ocenio da se pritisci vlasti prema alternativnim i nerežimskim medijima neprestano pojačavaju, zbog čega i ti mediji mogu da se ugase, dok "država nagrađuje milijardama dinara medije koji su poslušni".

"Što se tiče tradicionalnih medija, situacija sa medijskim slobodama u Srbiji je zaista gora nego devedesetih godina. Izuzetak predstavljaju pojedini internetski mediji", rekao je Sejdinović.

Predstavnici pokreta Podrži RTV najavili su na tribini da će u ponedeljak, 22. maja, u 17 časova organizovati ulični protest zbog toga što ni posle godinu dana od politički motivisanih smena na Radio-televiziji Vojvodine (RTV) za to niko nije odgovarao.

Novinar Dragan Gmizić rekao je da Radio-televizija Vojvodine u poslednjih godinu dana doživljava dramatičan pad gledanosti. "Pad gledanosti govori pre svega o padu poverenja građana u javni servis", kazao je Gmizić.

Poverenik Sindikata Nezavisnost Darko Šper najavio je da će taj sindikat uskoro postati reprezentativan i dodao da ga to ne ometa u zalaganju za ekonomska prava zaposlenih na RTV-u.

Samostalna poslanica Marinika Tepić, koja je istupila iz Lige socijaldemokrata Vojvodine, kazala je da građani koji se bune treba da iskoriste poslanike u Skupštini Srbije koji su voljni da režimu postave pitanja koja građane tište.

Tribinu u Medija centru Vojvodine organizovao je Vojvođanski građanski centar u saradnji sa Fairpres s.eu i NDNV-om. Tribina je deo projekta "Odgovor građana na klijentelizam u medijima – Media Circle", u okviru kojeg se u šest zemalja istovremeno meri takozvani Indeks klijentelizma.

Rezultati poslednjeg merenja iz 2015. pokazali su da je Srbija zabeležila najznačajniji pad u sposobnosti društva i države da otkrije i spreči klijentelističku praksu u medijima.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw