Odluka o datumu ipak u petak, ministri za pregovore u januaru
25.06.2013 | 13:16h ► 17:27h Luksemburg

Odluka o datumu ipak u petak, ministri za pregovore u januaru

Odluka o datumu ipak u petak, ministri za pregovore u januaru
Šefovi diplomatija zemalja članica EU saglasni su da je Srbija ostvarila napredak i da sa našom zemljom treba pokrenuti pristupne pregovore, ali su odluku o datumu prepustili svojim liderima, koji se sastaju u petak 28. u Briselu.

Ministri su danas preporučili Savetu EU da u petak odobri početak pregovora sa Srbijom, najkasnije u januaru sledeće godine, saznaje Tanjug iz diplomatskih izvora u Briselu.

Ministarski savet je usaglasio tekst ove preporuke, ali on neće biti stavljen na uvid javnosti do 28. juna, kazao je isti izvor.

Posto nakon nekoliko sati razgovora nije postignuta saglasnost o datumu pocetka pregovora, ni o modalitetima odlucivanja o koracima, ministri su odluku prepustili Savetu EU.

U raspravi je napravljena pauza, a očekuje se da u nastavku ministri EU dođu do jedinstvenog stava o tome da li odluku o samom tehničkom početku pregovora mora doneti Savet ministara ili Evropski savet, odnosno vođi EU.

Jedino Nemačka insistira na tome da Evropski savet (lideri EU) bude organ koji će odlučiti i prihvatiti okvir pravila za pregovore, što treba da izradi Evropska komisija. To bi bio izuzetak od dosadašnje prakse.

Svi ostali ministri su za to da to treba da uradi Savet ministara inostranih poslova.

U raspravi je pružena potpuna podrška početku pregovora sa Srbijom i odato je veliko prizanje i Beogradu i Prištini, kao i visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton kao posredniku, za napredak ostvaren u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

U dosadašnjoj raspravi ispoljile su se izvesne razlike oko toga šta tačno u tekstu odluke o pokretanju pregovora treba da stoji, kada je reč o Srbiji i kada je u pitanju Kosovo jer, kako je to konstatovano, treba što više usaglasiti ono što se "odobrava" Srbiji sa onim što se "odobrava" Kosovu, iako je činjenica da su to dva odvojena postupka.

Do sada je većina šefova diplomtija EU tražila da se sam datum početka pristupnih pregovora sa Srbijom utvrdi za oktobar.

Nemačka i dalje isnistira na januaru, a u nacrtu zaključaka piše da pregovori treba da počnu najkasnije u decembru.

Vestervele: Odluka na liderima zemalja EU

Ministar spoljnih poslova Nemačke Gvido Vestervele saopštio je danas da će odluka o početku pristupnih pregovora sa Srbijom, biti doneta na samitu šefova država i vlada članica Evropske unije u petak, 28. juna.

"Danas ne očekujte zaključke", rekao je Vestervele novinarima nakon višesatnog razgovora šefova diplomatija EU u Luksemburgu.

"Konačnu odluku doneće šefovi država i vlada krajem nedelje", istakao je on i anveo da primena dogovora Beograda i Prištine teče po planu.

Kako je naveo, iz Luksemburga će otići pravo u Bundestag da bi poslanicima preneo tok današnje rasprave.

Šef nemačke diplomatije je na kraju podsetio da je stav Nemačke da pregovori sa Srbijom ne bi trebalo da počnu pre januara 2014.

Ovo znači da ministri danas nisu mogli da usaglase stavove i da su odluku prebacili na cšefove država i vlada koji će u četvrtak i petak zasedati u Briselu, objasnio je za Tanjug funkcioner EU Evropskog saveta koji je insistirao na anonimnosti.

“Atmosfera je bila veoma pozitivna, svi su rekli da je učinjen neverovatan napredak u odnosima Beograda i Prištine, ali odluke još nema”, rekao je on.
 

autor: AM/VPS izvor: Beta/Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side