14.05.2018 Njujork

Šef Unmika: Prethodni period na Kosovu obeležilo nazadovanje političkog diskursa

Šef Unmika: Prethodni period na Kosovu obeležilo nazadovanje političkog diskursa Foto: Beta / UN / Loey Felipe
Šef Misije UN na Kosovu (UNMIK) Zahir Tanin izjavio je danas na sednici Saveta bezbednosti UN u Njujorku da je prethodni period na Kosovu obeležilo nazadovanje političkog diskursa koje je usledilo posle hapšenja glavnog pregovarača Beograda u dijalogu s Prištinom Marka Đurića.

Na predstavljanju novog tromesečnog izveštaja generalnog sekretara UN Antonija Guteresa o Kosovu, Tanin je ocenio da glavni ciljevi za evropsku perspektivu Kosova ostaju jačanje vladavine prava i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Naveo je da je posle hapšenja Đurića 26. marta došlo do eskalacije u retorici obe strane i do izlaska Srpske liste iz Vlade Kosova, čime je učinjen korak nazad u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Tanin je kazao da novi, širi angažman EU na Zapadnom Balkanu predstavlja jedinstvenu priliku da se krene iz zastoja u odnosima Beograda i Prištine i da je potreban novi stepen angažovanja kako bi se videli konkretni pomaci u stavovima vlada u Beogradu i Prištini.

"Novi fokus Brisela na svim nivoima pruža priliku i Beogradu i Prištini da ostave iza sebe trenutnu tešku situaciju i da uvedu dijalog u narednu fazu stvarnog napretka", dodao je.

Naveo je da je potrebno da Beograd i Priština nastave dijalog i normalizaciju odnosa i da je potrebno da se izbegnu reintepretacije prošlosti, i da se umesto toga gleda u budućnost.

"Pozivam sve lidere da se bave budućnošću i da krenu napred", naveo je šef Unmika.

On je čestitao Kosovu na ratifikaciji sporazuma o demarkaciji s Crnom Gorom i naveo da je to važan korak na putu ka EU i ka viznoj liberalizaciji.

Pozdravio je i usvajanje nacrta novog krivičnog zakonika Kosova i ponovio potrebu da dođe do jačanja vladavine prava i zaštite ljudskih prava na Kosovu.

Tanin se osvrnuo i na plodne razgovore i angažovanje tokom Foruma Ujedinjenih Nacija o izgradnji poverenja koji je održan u Ljubljani 7. i 8. maja.

Tada su se lideri zajednica sa celog Kosova sastali kako bi razgovarali o načinima izgradnje pozitivnog puta za budućnost u šest tematskih oblasti: odgovornost medija, pristup nepristrasnoj pravdi, ekonomski rast, pristup javnim službama, religiozni suživot i reforma obrazovanja, rekao je Tanin.

"Motivisani i energični pojedinci iz celog kosovskog društva raspravljali su o perspektivama izgradnje poverenja kroz širok spektar pozitivnih akcija i saradnje", dodao je šef Unmika. 

 

 

 

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Intervju Branka Prpa: Manjak demokratije je usud Jugoslavije Intervju Branka Prpa: Manjak demokratije je usud Jugoslavije

  Na predstojećem Sajmu knjiga u Beogradu biće predstavljena knjiga kojom se objašnjava uloga srpskih intelektualaca u stvaranju jugoslovenske države. Doktorsku disertaciju Branka Prpa je odbranila 1996, a zašto je više od dve decenije odbijala da knjigu “uzme u ruke”, objašnjava u razgovoru sa Nadeždom Gaće i Jelkom Jovanović

 • Intervju Igor Radosavljević: Strah i(li) stid od ludila Intervju Igor Radosavljević: Strah i(li) stid od ludila

  U manjim sredinama se, sa većim brojem neobrazovanih ljudi, u priličnoj meri zadržao “stid od ludila”, a to je verovatno i snažnija emocija nego “strah od ludila”. Uverio sam se da veliki broj ljudi ne razlikuje nijanse između lečenja oboljenja kao što je shizofrenija, depresivni poremećaj, anksioznost ili situaciona kriza. Za njih je sve to isto, nešto “strašno i beznadežno”, kaže, između ostalog, u razgovoru za Novi magazin Igor Radosavljević

 • Intervju Aleksandar Popov: Međunarodna zajednica reaguje tek kada nastanu problemi Intervju Aleksandar Popov: Međunarodna zajednica reaguje tek kada nastanu problemi

  Rezultati opštih izbora u BiH održanih proteklog vikenda i konsultativnog referenduma u Makedoniji povodom Prespanskog dogovora Atine i Skoplja o pristupanju NATO-u i EU pod novim imenom – Republika Severna Makedonija – otvorili su nanovo krizna žarišta u regionu, uveren je Aleksandar Popov iz Igmanske inicijative

 • Usvojen zakon o Ministarstvu odbrane Kosova Usvojen zakon o Ministarstvu odbrane Kosova

  Skupština Kosova je danas sa 101 glasom usvojila u načelu nacrt Zakona o ministarstvu odbrane Kosova. Predstavljajući nacrt zakona ministar Bezbednosnih snaga Kosova Rustem Beriša je istakao da je zakon rađen u okviru ustavnih odredbi koje su na snazi na Kosovu.

 • Usvojen zakon o Ministarstvu odbrane Kosova Usvojen zakon o Ministarstvu odbrane Kosova

  Skupština Kosova je danas sa 101 glasom usvojila u načelu nacrt Zakona o ministarstvu odbrane Kosova. Predstavljajući nacrt zakona ministar Bezbednosnih snaga Kosova Rustem Beriša je istakao da je zakon rađen u okviru ustavnih odredbi koje su na snazi na Kosovu.

 • Palmer u razgovoru s premijerkom Brnabić: Bitan nastavak dijaloga sa Prištinom Palmer u razgovoru s premijerkom Brnabić: Bitan nastavak dijaloga sa Prištinom

  Zamenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za Evropu i Evroaziju Metju Palmer izjavio je danas na sastanku sa premijerkom Srbije Anom Brnabić da SAD čvrsto veruju da je za očuvanje mira i stabilnosti u regionu neophodna saradnja i istakao zanačaj nastavka dijaloga Beograda i Prištine kako bi se došlo do tog cilja.

 • Više javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo predistražni postupak protiv Srđana Noga Više javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo predistražni postupak protiv Srđana Noga

  Više javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je predistražni postupak povodom pretnji koje je poslanik Dveri Srđan Nogo uputio predsedniku i premijerki Srbije Aleksandru Vučiću i Ani Brnabić, prenosi list Politika u izdanju od petka.

 • Jug Radivojević odbio imenovanje za direktora Drame Narodnog pozorišta Jug Radivojević odbio imenovanje za direktora Drame Narodnog pozorišta

  Reditelj Jug Raivojević odbio je imenovanje za direktora Drame Narodnog pozorišta u Beogradu i ocenio da je smena dosadašnjeg direktora Željka Hubača izazvala oštru polarizaciju u ansamblu tog pozorišta, prenosi Blic u izdanju od petka, 19. oktobra.

 • Vučić: Ne isključujem mogućnost vanrednih izbora Vučić: Ne isključujem mogućnost vanrednih izbora

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je danas da je razgovarao sa najbližim saradnicima iz Srpske napredne stranke, ali nije želeo da kaže da li je bilo reči o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora.

 • Dačić: Prijem Kosova u Savet Evrope bio bi direktno kršenje međunarodnog prava Dačić: Prijem Kosova u Savet Evrope bio bi direktno kršenje međunarodnog prava

  Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Strazburu da se Srbija protivi prijemu Kosova u Savet Evrope i ocenio da bi to predstavljalo direktno kršenje međunarodnog pravnog poretka i svih statutarnih normi te panevropske organizacije.

 • Trivan: Samo 12 opština uključeno u projekte pošumljavanja Trivan: Samo 12 opština uključeno u projekte pošumljavanja

  Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je danas na svečanosti obeležavanja 200 godina od pošumljavanja Deliblatske peščare da se na konkursu za pošumljavanje u drugim delovima Srbije javilo samo 14 lokalnih samouprava, od kojih je 12 imalo valjanu dokumentaciju.

Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
Belex2018
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side