Šef Misije OEBS u oproštajnoj poseti premijerki i ministru Dačiću
11.09.2020 | 13:45h ► 14:59h Beograd

Šef Misije OEBS u oproštajnoj poseti premijerki i ministru Dačiću

Šef Misije OEBS u oproštajnoj poseti premijerki i ministru Dačiću Foto: Beta/ Vlada Srbije
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa šefom Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji, ambasadorom Andreom Oriciom koji završava svoj mandat u Srbiji.

Razgovarali su o dosadašnjoj saradnji i učešću OEBS u reformskim procesima u Srbiji, saopštila je Vlada.

Brnabić je zahvalila Oriciu zbog konstruktivne saradnje i podrške i "pohvalila rad Misije, pre svega u podsticanju dijaloga na nacionalnom i regionalnom nivou, pružanju podrške civilnom sektoru i jačanju institucija".

Navodeći da je "za Srbiju i buduću vladu najvažniji zadatak završetak reforme pravosuđa, koja je uslov za nastavak sveukupnih reformi u državi, premijerka je istakla da je uspostavljanje stabilnog pravosudnog sistema u najvećem interesu države i građana Srbije", piše u saopštenju.

Odlazeći šef Misije OEBS-a, Andrea Oricio, saopštila je Vlada, "pohvalio je Srbiju zbog posvećenosti reformama i postignutim rezultatima".

"Podsetivši na usvajanje Medijske strategije, istakao je da je ona ključan deo celokupnih reformi u državi i stvaranju snažnijeg demokratskog društva", piše u saopštenju.

Napredak je, kako je rekao, "postignut i u reformi državne uprave, koja je omogućila veću transparentnost i direktnu komunikaciju sa građanima".

Oricio je zahvalio zbog saradnje i istakao da će "OEBS nastaviti da pruža snažnu podršku Srbiji u naporima reforme pravosuđa, unapređenju vladavine prava, kao i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala", prenela je Vlada.

Premijerka Brnabić je zahvalila ambasadoru Oriciu i za pomoć i donacije OEBS pre svega najugroženijim grupama stanovništva u Srbiji tokom epidemije KOVID-19, kao i zbog "dugogodišnjeg konstruktivnog partnerstva sa Srbijom i spremnosti da svojim znanjem i iskustvom zajednički rade na osnaživanju srpskog društva i institucija", zaključuje Vlada u saopštenju.

 

Dačić: Zahvalnost za odličnu saradnju sa Ministarstvom spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić primio je danas u oproštajnu posetu šefa Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji Andreu Oricia, saopštilo je Ministarstvo.

Dačić je Oriciu zahvalio zbog četvorogodišnjeg angažmana i "odlične saradnje s Ministarstvom spoljnih poslova i drugim institucijama Srbije, bazirane na međusobnom razumevanju i partnerskom odnosu, o čemu svedoče mnogobrojni uspešno realizovani projekti", piše u saopštenju.

Ambasador Oricio je uzvratio i zahvalio Dačiću "zbog otvorenosti, saradnje i lične posvećenosti zajednički dogovorenim ciljevima i prioritetima, kao i njegove podrške radu Misije OEBS" u Srbiji.

Ministar i ambasador su konstatovali da je "dugogodišnja kvalitetna saradnja institucija Srbije i Misije OEBS-a... primer uspešne saradnje zemlje domaćina i misije na terenu".

Dačić je "izrazio podršku daljim aktivnostima Misije OEBS-a i očekivanje da će one i u budućnosti biti planirane zajedno sa nadležnim resorima i usklađivane sa potrebama Srbije na njenom reformskom putu", navedeno je u saopštenju.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side