Sednica Nacionalnog konventa o EU o Izveštaju Evropske komisije o Srbiji
10.06.2019 Beograd

Sednica Nacionalnog konventa o EU o Izveštaju Evropske komisije o Srbiji

Sednica Nacionalnog konventa o EU o Izveštaju Evropske komisije o Srbiji Foto: Beta / Slobodan Miljevic
I Srbiji i EU predstoji puno posla ;da bi se kredibilna politika proširenja nastavila, ocenjeno je danas na sedmoj plenarnoj sednici Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (EU) na kojoj je razmotren nedavno objavljen Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije na putu evrointegracije.

U fokusu sednice u Skupštini Srbiji bile su teme koje se posebno ističu u Izveštaju Komisije poput borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala i pregovora Beograda i Prištine.

"Izveštaj Evropske komisije dobio je zasluženu i značajnu pažnju kakvu nije dobio u poslednjih petnaestak godina", rekla je ministarka za evrointegracije Jadranka Joskimović, dodajući i da je inkluzivna debata o tom dokumentu dokaz otvorenosti vlade Srbije.

Joksimović je rekla da nije tačna ocena da je ovogodišnji izveštaj Komisije gori od prethodnog, već da može da se kaže da sadrži "kritičke osvrte" u odnosu na preuzete obaveze.

Ona je podvukla da su reforme važne i zbog građana, ali i zbog punopravnog članstva u EU. "Reforme možete da sprovodite i bez evropskih integracija", dodala je.

Prema mišljenju ministarke za evropske integracije, puno posla je i pred Srbijom i pred EU da bi se kredibilna politika proširenja nastavila.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbij Sem Fabrici istakao je da je vazno da se izveštaj pročita i sagleda u celosti. On je o onome što je navedeno u izveštaju govorio s tri stanovišta - demokratije, prosperiteta i bezbednosti.

Ističući značaj pitanja normalizacije odnosa Beograda i Prištine, Fabrici je ponovio da je Komisija pozvala Srbiju da uloži napore u obezbeđivanju okruženje koje jasno vodi ka postizanju sporazuma sa Kosovom.

"Pristupni proces je kompleksan… Sve snage u društvu treba da rade zajednički, da postignu  konsenzus i uspešno dostignu cilj" na putu ka EU, rekao je Fabrici, navodeći da u tom procesu važnu ulogu ima civilni sektor.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković je rekla da je donela smernice i paket mera o tome šta može da se uradi u parlamentu da bi sledeći izveštaj Komisije bio bolji.

Ona je rekla i da je ranije na sastanku sa šefom misije EU u Srbiji iznela mišljenje da izveštaj sadrži i političke ocene.

Na sednici učestvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić s osvrtom na, kako je najavila koordinatorka Nacionalnog konventa o EU Nataša Dragojlović, izveštaj EK i tok rešavanja kosovskog pitanja.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side