20.06.2018 Beograd

Sedam lokalnih samouprava ne koristi elektronsku razmenu podataka

Sedam lokalnih samouprava ne koristi elektronsku razmenu podataka Foto: Beta, Vlada Srbije / Slobodan Miljević
U Srbiji sedam lokalnih samouprava ne koristi elektronski sistem za razmenu podataka i ako to ne reše brzo biće im poslate inspekcije, najavila je danas premijerka Ana Brnabić.

Ona je posetila Gradsku upravu Smedereva koju je pohvalila da je rekorder po elektronskoj razmeni podataka između državne uprave i lokalnih samouprava.

Podsetila je da je od 1. juna prošle godine uveden Informacionog sistema za elektronsku razmenu podataka (eZUP) "koji građane stavlja na prvo mesto".

"Gradajni više nisu kuriri i ne idu od šaltera do šaltera da bi prikupili podatke već to za njih rade državni organi. Time se obezbeđuje brza, efikasna i transparentna javna uprava i smanjuje korupcija jer se sve završava na jednom mestu", kazala je Brnabić.

Do sada je, kako je navela, 275 državnih organa i lokalnih samouprava koristilo sistem eZUP i razmenili su 230.000 podataka.

"Ovom uslugom je građanima ušteđeno 500.000 sati čekanja na šalterima, a državnim organima i lokalnim samoupravama 20 miliona evra, koliko bi koštalo štampanje i slanje dokumenata", istakla je Brnabić.

Dodala je administracija u Beogradu, posle Smedereva, razmenila najviše elektronskih podataka.

Premijerka je kazala da je pri kraju reforma katastra i da će od jula ove godine sve poslove završavati notari.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side