19.11.2018 Beograd

Sećanje na Nebojšu Popova u Centru za kulturnu dekontaminaciju

Sećanje na Nebojšu Popova u Centru za kulturnu dekontaminaciju Foto: Medija centar
Tribina "Izazovi kritičkog mišljenja" u znak sećanja na Nebojšu Popova, istaknutog sociologa, antiratnog aktivistu i velikog borca za slobodu i demokratiju, održana je večeras je u Centru za kulturnu dekontaminaciju u organizaciji udruženja Novi Optimizam.

Profesor međunarodnog prava i pisac Tibor Varadi je, sećajući se dečačkih dana koje je za Popovim proveo u Zrenjaninu, ispričao da je Popov hteo kao mali da bude rvač a on plivač.

"Kasnije u životu ja sam morao često da plivam protiv struje, a Nebojša je izabrao teži put i u svemu je bio rvač... Postao je komunista jer je bio levičar, a i iz istog razloga je prestao da bude komunista", rekao je Varadi.

Varadi je dodao da je Popov bio "autentičan disident", koji bi to bio i u ŠSR-u jer "nikada nije menjao svoje principe".

Profesor filozofije, publicista i političar, Dragoljub Mićunović, dugogodišnji saradnik i kolega Nebojše Popova, podsetio je da je Popov bio sociolog, doktor nauka, nastavnik, pisac i "u isto vreme alternativac koji je, na primer, kuvao pasulj radi 'opasuljivanja' građana". 

Mićunović je rekao da je Nebojša Popov u bivšoj Jugoslaviji "ušao u anale kao jedina osoba čija je odbranjena doktorska disertacija - štampana u knjigu, sudski osuđena da bude uništena", što je i učinjeno.

Nebojša Popov je bio "autentični republikanac", zaljubljen u republiku jer, kako je govorio, "bez republike nema demokratije", naveo je  Mićunović.

Izdavač i novinar Dragan Stojković je rekao da je Popov "ostavio veliki trag u poslednjih 50 godina" i da je "veoma važno" da se govori o liku i delu Nebojše Popova.

Povodom za diskusiju je zbornik radova "Nebojša Popov - Izazovi kritičkog mišljenja" u kojoj su objavljena sećanja 31 autora. Knjigu je objavila  zadruga Res publica iz Zrenjanina na 50-godišnjicu studentskih protesta 1968. godine. 

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side