SDUV: Nedopustiva zabrana predstava Jami Distrikt i Tartif
28.05.2019 Novi Sad

SDUV: Nedopustiva zabrana predstava Jami Distrikt i Tartif

SDUV: Nedopustiva zabrana predstava Jami Distrikt i Tartif
Savez dramskih umetnika Vojvodine protestovao je danas zbog vesti da je pozorišnim predstavama "Jami Distrikt" i "Tartif" zbog "političke nepodobnosti" onemogućen nastup na festivalu "Teatar u tvrđavi" u Smederevu.

"Umetnički je nedopustivo pozorišne projekte provlačiti kroz bilo kakvu ideološku prizmu dnevno-političkih merila i na taj način onemogućavati kontakte sa publikom", navodi se u saopštenju tog saveza.

Ocenjuje se da je "nemoralno i u sukobu sa zdravim razumom" optuživati pozorište za nešto što ono nije i u predstavama prepoznavati "podobne" i "nepodobne" teme, situacije i aktere.

"Umetnost i kreativnost su, u svakom smislu, sinonimi za slobodu, a ideološko-politička podobnost i poslušna udvorička bojažljivost su atributi oportunizma. Apelujemo na sve koji odlučuju o kulturi da se drže principa svetla i slobode, a ne mraka i zabrana", poručio je taj savez.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 28.05.2019, 14:36h Пази, богати: вратија се Шиме...

    "zbog vesti da je pozorišnim predstavama "Jami Distrikt" i "Tartif" zbog "političke nepodobnosti" onemogućen nastup na festivalu "Teatar u tvrđavi" u Smederevu." ...- Види, види, богати: је л' се то друг Тито вратио и право у позориште да ипак до краја одгледа "Када су цветале тикве"?

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side