SDU podržao protest radnika Pošte
08.12.2019 Beograd

SDU podržao protest radnika Pošte

SDU podržao protest radnika Pošte Foto: Beta / Ljiljana Stupar
Socijaldemokratska unija (SDU) podržala je danas protest radnika "Pošte Srbije" koji zahtevaju povećanje zarada i pravedniju raspodelu dobiti preduzeća i poručila da vlast mora prestati sa, kako je istakla, tendencioznim urušavanjem javnih preduzeća.

"Država stvara okvir koji sve više pogoduje privatnim kompanijama koje obavljaju logističke usluge koristeći infrastrukturu i znanja koji su decenijama stvarani u Pošti kao javnom preduzeću. Tako i održavanje plata najpotrebnijih izvršilaca u Pošti upravo pogoduje privatnim kompanijama koje će tako lakše preuzimati već edukovane radnike i radnice", navela je SDU u saopštenju.

Dodaje se da "Pošte Srbije" moraju ostati u javnom vlasništvu i da je potrebno povećati zarade radnicima kako bi se taj sistem održavao i razvijao.

SDU je istakla da odgovornost za kašnjenje pošiljki ili redove ispred šaltera tog javnog preduzeća snosi aktuelna vlast i rukovodstvo "Pošte Srbije", jer kako je navela, odbijaju da isplate adekvatne zarade i zaposle dodatne izvršioce.

"Pošte Srbije su profitabilno javno preduzeće, a za to su najzaslužniji upravo oni radnici i radnice koji su najmanje plaćeni i koji štrajkuju. Pošte ne mogu da funkcionišu bez hiljada dostavljača, poštara, vozača i šalterskih radnica i radnika – oni su srž poštanskog sistema i dobit koje njihovo preduzeće stvara mora dolaziti i do njih", navodi se u saopštenju.

SDU je pozvala sve građane da solidarno stanu iza zahteva radnika tog javnog preduzeća.

"Već nedelju dana radnici i radnice Pošte, opravdano nezadovoljni, obustavljaju rad u velikom broju radnih jedinica Pošte u celoj zemlji. Njihov jedini zahtev je da najniže plate u Pošti budu povećane kako bi se približile visini prosečne zarade u državi", naveo je SDU.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side