16.10.2018 | 09:43h ► 13:00h Beograd

Savez za Srbiju: REM je postao jedan od odbora SNS-a

Savez za Srbiju: REM je postao jedan od odbora SNS-a
Lideri Saveza za Srbiju ocenili su danas da je Regulatorno telo za elektronske medije (REM) postalo "jedan od odbora Srpske napredne stranke", a da su ljudi koji ga čine "odgovorni za medijski mrak u Srbiji".

Predsedavajući Predsedništva tog opozicionog bloka tokom oktobra Janko Veselinović kazao je novinarima ispred sedišta REM-a u Beogradu da to telo ne radi svoj posao i da su se stekli uslovi da Savez za Srbiju zatraži hitnu promenu takvog stanja i punu primenu Zakona o elektronskim medijima. 

"REM je tokom izbora 2016, 2017. i ove godine odbio da nadzire rad elektronskih medija i time je postao filijala Srpske napredne stranke. REM nije oduzeo frekvenciju televiziji Pink iako je bilo desetine, pa i stotine razloga za to, da opomene RTS i RTV zbog neobjektivnog informisanja i gotovo potpunog zapostavljanja opozicije", kazao je Veselinović. 

On je dodao da REM nije reagovao ni kada je televizija Pink nedavno direktno prenosila sednicu Glavnog odbora SNS-a iako je to kako je rekao, zakonom zabranjeno van kampanje.

"REM je propustio da kazni televiziju Pink i zbog vređanja Milice Rakić koja je poginula u bombardovanju 1999. godine, zbog crtanja mete na čelu Olivera Ivanovića", kazao je Veselinović i dodao da građani znaju da je taj medij "produžena ruka Aleksandra Vučića".

Dok su se lideri Saveza za Srbiju obraćali novinarima, ispred sedišta REM-a se pojavila članica tog tela Olivera Zekić koja je predstavnike opozicije optužila da vrše pritisak na nezavisnost tog regulatornog tela.

"Ovo je čist fašizam, pokušaj domaće verzije Informbiroa. Oni neće da pročitaju Zakon o elektronskim medijima u kome jasno piše čime se bavi REM. Ako nešto hoće, neka upute pismeni zahtev, ovo nije ni mesto ni način da se obračunavaju sa institucijama", kazala je Olivera Zekić.

Ona je dodala da niko iz vlasti ne pritiska REM, jer, kako je rekla, "ovo nije 2012. godina".

 

Ne prodavati strateški važne fabrike poput Milana Blagojevića

Lideri Saveza za Srbiju ocenili su na tribini u Lučanima da tamošnja fabrika "Milan Blagojević-namenska" a.d. ne sme doživeti sudbinu Poljoprivrednog kombinata Beograd (PKB) koji je kako su naveli, "poklonjen" kompaniji Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Obraćajući se građanima na jučerašnjem skupu u Domu kulture u Lučanima, jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Đilas kazao je da se taj opozicioni blok protivi prodaji strateški važnih fabrika kao što je preduzeće "Milan Blagojević".

"Problem te fabrike je što će ući u program privatizacije i što tada kreće proces otpuštanja radnika i smanjivanja plata. Savez za Srbiju se zalaže za potpuno drugačiji sistem. Mi se zalažemo da se ne prodaju resursi ove zemlje, poput vode, rudnih bogatstava i strateški važnih fabrika kao što je 'Milan Blagojević", kazao je Đilas a preneo Savez za Srbiju.

Predsednik Levice Srbije Borko Stefanović kazao je da Savez za Srbiju neće dozvoliti režimu da "pokloni" fabriku "Milan Blagojević".

"Mi trenutno imamo sistem koji želi da malina bude jeftinija od lista, da imamo najniže plate i penzije u Evropi i sve što vredi u Srbiji da se proda strancima za što manje para ali da deo ide u njihov džep. Samo želim da ih podsetim da se ova fabrika ovde ne zove 'Aleksandar Vučić' nego 'Milan Blagojević' i da nećemo dati da je poklone kao što su poklonili RTB Bor, PKB i Azotaru", kazao je Stefanović.

 

SNS: Đilasova politika simbol najveće pljačke nacionalnih resursa

Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS) Marko Đurić ocenio je danas da je politika bivšeg gradonačelnika Beograda i jednog od osnivača Saveza za Srbiju, Dragana Đilasa "simbol najveće pljačke nacionalnih resursa u istoriji Srbije".

Reagujući na Đilasovu izjavu da se Savez za Srbiju protivi prodaji prirodnih resursa i strateški važnih fabrika poput preduzeća "Milan Blagojević-namenska" a.d., Đurić je ocenio da je Đilas "poslednji ko sme da se predstavlja kao zaštitnik nacionalnih resursa".

"Đilas i njegova žuta tajkunska družina su posle 2000. godine, kao gladni skakavci, obrstili i opustošili sve što je u Srbiji građeno decenijama i sačuvano čak u najtežim ratnim godinama. Od uspešnih i perspektivnih fabrika i preduzeća oni su pravili ledine i uzgajivačnice šampinjona, a pivare, cementare, šećerane i druge neprocenjive industrijske komplekse, poklanjali su ili prodavali za dolar, pod izgovorom da ta preduzeća postoje samo na papiru i da nemaju perspektivu", naveo je Đurić a preneo SNS.

On je dodao da "mnoga od tih preduzeća koja su poklonili kao neperspektivna, danas prave veliki profit", koji se kako je rekao, "umesto građanima, preliva u džepove onih sa kojima je žuta lopovska klika pravila kombinacije".

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side