Savet za štampu: U 5.477 tekstova prekršen Kodeks novinara
25.01.2017 Beograd

Savet za štampu: U 5.477 tekstova prekršen Kodeks novinara

Savet za štampu: U 5.477 tekstova prekršen Kodeks novinara Foto: pixabay
Savet za štampu saopštio je danas da je osam dnevnih novina za deset meseci prošle godine prekršilo etička pravila profesije u 5.477 tekstova, što je skoro dvostruko više nego u istom periodu 2015. godine.

Na konferenciji za novinare je ukazano da je neslavni šampion Srpski telegraf, a da su tu i Informer i Kurir, dok se u listovima Danas i Politika veoma retko krši Kodeks novinara Srbije.

Članica Komisije za žalbe Saveta za štampu Tamara Skroža rekla je da su retki tekstovi u kojima je prekršena jedna tačka Kodeksa novinara i da obično sadrže više prekršaja.

Ona je ukazala da je u odnosu 2015. svakog od posmatranih meseci u 2016. bilo više tekstova u kojima je prekršen Kodeks.

Prema njenim rečima, neslavni šampion je Srpski telegraf kome je bilo 1.320 tekstova u kojima je prekršen Kodeks, a tu su i Informer i Kurir.

Tamara Skroža navela je i da je u aprilu 2016. bilo 616 testova kojima je prekršen Kodeks, a istog meseca 2015. godine njh 312.

Skroza je kao razlog za to navela ne predizbornu kampanju koja je tada bila u toku, već načine izveštanja o ubistvu pevačice Jelene Marjanović.

Prema njenim rečima, najčeši prekršaji bili su kršenje pretpostavke nevinosti, kršenja prava privatnosti, predstavljanje pretpostavki bez navođenja izvora i činjenica...

"U posmatranom periodu 2016. imamo 49 odsto više prekršaja nego u istom periodu 2015. ; i to je poražavajuća slika profesije", ocenila je Tamara Skroža.

Ona je upozorila i da se u pojednim medijima sve češče pojavljajuje da naslov ne odgovara sadržini teksta i da se to uglavnom radi kada je politika u pitanju.

Skroza je napomenula i da u Kodeksu novinara nije definisana "medijska hajka" ocenivši da se i to dešava u nekim medijima.

"Svi koji kritički misle o premijeru Aleksandru Vučiću i Srpskoj napednoj stranci mogu biti sigurni da će se sutra ili za meseca dana pojaviti u nekom od tabloida", rekla je ona.

Član Komisije za žalbe Saveta za štampu Petar Jeremić rekao je da su beleženi samo nesporni prekršaji Kodeksa novinara, ukazavši da je uz prava javnih ličnosti sve više evidentirano i kršenje prava običnih građana.

On je kao primere kršenja prava javnih ličnosti naveo načine izveštavanja o privatnim stvarima glumica Milene Draviće i Nede Arnerić.

Generalna sekretarka Saveta za štampu Gordana Novaković rekla je da se broj žalbi iz godine u godinu povećeva i da ih je u prošloj godini bilo 126, a u posmatranom periodu 2015. njih 109.

Ona je rekla da su u toku 2016. godine od 82 razmatrane žalbe, samo u devet slučajeva Komisija ocenila da nije bilo povrede Kodeksa.

Navedeno je i da su Danas i Politika "svetli primeri" u kojima se veoma retko krši Kodeks novinara.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side