13.03.2017 Beograd

Savet za nacionalnu bezbednost danas o kosovskoj vojsci i prekidu dijaloga

Savet za nacionalnu bezbednost danas o kosovskoj vojsci i prekidu dijaloga Foto: Zoran Raš
Savet za nacionalnu bezbednost Srbije održaće danas sednicu posvećenu najavi prištinskih vlasti o formiranju vojske Kosova i zahtevu Skupštine Kosova za prekid Briselskog dijaloga do oslobođanja Ramuša Haradinaja iz pritvora u Francuskoj.

Sednicu koja će početi u 13 časova u Beogradu, zakazao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Premijer Aleksandar Vučić najavio je ranije da će državni vrh na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost dobiti informacije nadležnih službi o dešavanjima na Kosovu i Metohiji i u okruženju Srbije.

"Dobićemo informacije šta se dešava na Kosovu i Metohiji i u okruženju. Ubeđen sam da ćemo diplomatskim sredstvima očuvati mir i stabilnost, ali dobro je da svi državni organi znaju šta im je posao, kako da sačuvaju zemlju", kazao je premijer.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ranije je naveo da je sednicu sazvao "zbog zahteva 'kosovskog' parlamenta da se prekine dijalog u Briselu, kao i zbog očigledne rešenosti prištinske administracije da se potivpravno i pored protivljenja međunarodne zajednice, nastavi s formiranjem takozvane vojske Kosova, čime se namerno i svesno urušavaju mir i stabilnost u regionu".

"Politika predsednika i Vlade Srbije u proteklih pet godina imala je za cilj da osigura mir i stabilnost, kao osnovne preduslove daljeg napretka i razvoja naše zemlje. Sednicu sazivam kako bi se u novonastalim okolnostima razmotrile sve opcije da bi se mir i stabilnost sačuvali na najbolji mogući način", naveo je Nikolić.

Skupština Kosova usvojila je prošlog četvrtka Rezoluciju o bezuslovnom oslobađanju lidera Alijanse za budućnost Kosova (ABK) i bivšeg premijera Ramuša Haradinaja u postupku koji se protiv njega vodi u Francuskoj, povodom zahteva Srbije za izručenje na osnovu optužnice za ratne zločine izvršene na Kosovu 1998. i 1999. godine.

U rezoluciji se pored bezuslovnog oslobađanja lidera ABK zahteva da se dijalog između Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa zamrzne do oslobađanja Haradinaja i njegovog povratka na Kosovo. Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je ranije da će podneti ostavku ako Skupština Kosova ne podrži njegovu inicijativu za formiranje vojske Kosova. On je zatražio od Vlade i Skupštine Kosova da ubrzaju izglasavanje zakona o formiranju vojske Kosova navodeći da je "međunarodna zajednica obavezna da ubedi Beograd da se ne meša u unutrašnja pitanja Kosova".

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw