17.11.2018 Beograd

Savet Evrope: Sprečiti seksualnu eksploataciju dece u sportu

Savet Evrope: Sprečiti seksualnu eksploataciju dece u sportu Foto: pixabay
Generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland je uoči Evropskog dana zaštite dece od seksualne eksploatacije i zlostavljanja, 18. novembra, kazao da se napori za "prekidanje tišine koja okružuje seksualno zlostavljanje dece u sportu" moraju udvostručti, a još veći napori uložiti radi sprečavanja tog zločina, navodi se u saopštenju.

"Sportsko okruženje često podrazumeva nejednake odnose moći, u atmosferi u kojoj dominira muškarac, gde se ranjivost vidi kao slabost. To dovodi decu u poseban rizik od seksualnog zlostavljanja", kazao je Jagland i dodao da je zaštita dece od seksualnog zlostavljanja u sportu veliki izazov, u koji trebaju da se uključe roditelji, treneri, sportisti i upravni organi klubova.

On je podsetio da je Savet Evrope započeo projekat "Start to Talk" (Progovori) aprila ove godine, putem kojeg poznati sportisti, treneri, klubovi i sportske federacije skreću pažnju na problem seksualnog zlostavljanja dece u sportu, ida iznose svoje probleme.

"Deci je teško da govore (o problemu seksualnog zlostavljanja) - oko jedne trećine dece žrtava nikada ne kaže ništa o tome", navodi se u saopštenju.

Srbija je ratifikovala Evropsku konvenciju o zaštiti dece od seksualne eksploatacije i seksualnog zlostavljanja - "Konvenciju Lancarote" iz 2010. godine, a izveštaj o njenom sprovođenju do sada je mere koje je Srbija preduzela u okviru te konvencije opisao kao "obećavajuće".

Obeležavanje Evropskog dana zaštite dece od seksualne eksploatacije i seksualnog zlostavljanja započeo je Savet ministara Saveta Evrope 2015. godine, da bi se sprečili zločini, da bi počelo gonjenje počinitelja i zaštitile žrtve, i da bi javnost znala o seksualnom zlostavljanju dece.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side