15.12.2017 Strazbur

Savet Evrope nije dobio zahtev za prijem Kosova u članstvo

Savet Evrope nije dobio zahtev za prijem Kosova u članstvo Foto: Beta, AP
Savet Evrope (SE) nije dobio formalni zahtev za prijem Kosova u članstvo u toj organizaciji, rekao je danas agenciji Beta portparol generalnog sekretara SE Danijel Holtgen.

Zamenik kosovskog premijera Enver Hodžaj je na sednici kosovske vlade najavio da će Priština tokom decembra, a najkasnije u januaru podneti zahtev za prijem u Savetu Evrope.

Portal Lajmi je preneo da je Hodžaj rekao da, ukoliko sada bude podnet zahtev, Kosovo može biti primljeno u Save Evrope u roku od dve godine.

Ministar je dodao da 'e u tom periodu Savetom Evrope predsedavati uglavnom zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova.

"Savet Evrope, posle Evropske unije, jedna je od najvažnijih organizacija u Evropi, a mi smo jedini u regionu koji nisu njegov deo. Postoje četiri zemlje koje su priznale Kosovo i koje predsedavaju", rekao je Hodžaj na sednici Vlade.

Po njegovim rečima, Kosovo treba da pokaže da ima stabilne institucije, da napreduje u vladavini prava i zaštiti ljudskih prava.

Kosovo bi na eventualnom putu ka članstvu u Savetu Evrope moralo da prođe niz procedura, uključujući monitoring i ispunjavanje strogih kriterijuma u oblasti demokratije, vladavine prava i ljudskih prava.

O formalnom zahtevu Prištine za prijem u tu organizaciju odlučivali bi Komitet ministra, telo za monitoring, a potom i Parlamentarna skupština Saveta Evrope.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side