Savet bezbednosti UN sutra o Kosovu, Srbiju predstavlja Dačić
13.11.2018 Beograd

Savet bezbednosti UN sutra o Kosovu, Srbiju predstavlja Dačić

Savet bezbednosti UN sutra o Kosovu, Srbiju predstavlja Dačić Foto: Beta / MSP Srbije
Savet bezbednosti UN raspravljaće sutra o novom tromesečnom izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu misije UN na Kosovu (Unmik), a Srbiju će na sednici predstavljati šef diplomatije Ivica Dačić.

U izveštaju za period od 16. jula do 15. oktobra, Gutereš je pozdravio nastavak angažovanja lidera u Beogradu i Prištini u dijalogu pod okriljem EU za normalizaciju odnosa i naveo da su u obuhvaćenom periodu predsednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači, predstavili ideju razgraničenja u okviru napora da se postigne sveobuhvatan sporazum o normalizaciji odnosa.

Ministarstvo spoljih poslova Srbije saopštilo je da će na sutrašnjoj sednici biti razmotren i prethodni izveštaj o radu Unmika, ;za period od 16. aprila do 15. jula. Taj izveštaj trebalo je da bude razmatran u avgustu ali ga Velika Britanija kao predsedavajuća za taj mesec nije stavila na dnevni red.

Dačić će se na sednici založiti za očuvanje redovne dinamike i formata sednica Saveta bezbednosti o radu Unmika, kao i za podršku radu ove misije u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom, najavilo je ministarstvo.

On će se "osvrnuti na izveštaje generalnog sekretara i izneti ocenu aktuelne situacije na Kosovu i Metohiji, posebno u kontekstu niza provokativnih i jednostranih poteza Prištine u prethodnom periodu, kao i povećanog broja napada na Srbe i njihovu imovinu", dodaje se u saopštenju.

Tromesečni izveštaji o radu Unmika redovno su razmatrani na sednicama Saveta bezbednosti UN od usvajanja Rezolucije 1244, 1999. godine.

Zapadne zemlje ;zalažu se za promenu formata i dinamike sednica o Kosovu, kao i za smanjenje budžeta Unmika, tvrdeći da situacija na Kosovu ne predstavlja stvarnu pretnju po međunarodni mir i bezbednost.

Beograd smatra da pitanje Kosova nije rešeno i da situacija na terenu ukazuje na neophodnost daljeg prisustva i angažman Unmika u nesmanjenom obimu i nepromenjenom mandatu.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side