14.11.2017 | 17:26h ► 20:20h Ujedinjene Nacije

Završena sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu

Završena sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu Foto: Zoran Raš
Sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj će biti razmotren izveštaj generalnog sekretara Antonija Gutereša o radu Misije UN na Kosovu (Unmik) počela je danas u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Srbiju predstavlja ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, a Prištinu kosovska ambasadorka u SAD Vljora Čitaku. Govoriće i šef Unmika Zahir Tanin.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš ocenio je u najnovijem izveštaju da dijalog Beograda i Prištine zahteva čvrstu posvećenost i dodao da je dugotrajan mir moguće moguće ostvariti "održivim napretkom" u normalizaciji odnosa.

Gutereš je u redovnom tromesečnom izveštaju o radu Unmika za period od 16. jula do 15. oktobra naveo da je ta misija radila na izgradnji poverenja među zajednicama na Kosovu.

 

Dačić: Srbija spremna za kompromis, Priština ne sprovodi dogovoreno

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas na sednici Saveta bezbednosti UN da je Srbija spremna za kompromisna rešenja, ali da Priština ne sprovodi dogovore postignute u Briselu i pozvao da se bez odlaganja uspostavi Zajednica srpskih opština.

Dačić je u obraćanju ambasadorima članica Saveta bezbednosti pozvao da se ne menja mandat Unmika uz ocenu da je prisustvo Misije UN od vitalnog značaja za izgradnju i unapređenje stabilnosti i bezbednosti, kao i za izgradnju poverenja između zajednica na Kosovu.

Šef srpske diplomatije je rekao da je Srbija iznenađena što u izveštaju generalnog sekretara UN o Kosovu nije pomenuto to što i posle gotovo četiri i po godine, nema napretka u sprovođenju obaveza preuzetih u vezi sa uspostavljanjem Zajednice srpskih opština kao ključnog dela Prvog sporazuma o normalizaciji odnosa.


Tanin: Ubrzati primenu sporazuma iz Brisela

Šef Unmika Zahir Tanin izjavio je danas u Njujorku da inicijativa predsednika Srbije Aleksandar Vučića o unutrašnjim dijalogu o Kosovu donosi boljitak stanovnicima regiona i pozvao sve strane da daju doprinos.

Tanin je upozorio, na sednici Saveta bezbednosti o Kosovu, da se sporazumi postignuti u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine u Briselu ne primenjuju potrebnom brzinom, posebno dogovor o formiranju Zajednicu srpskih opština na Kosovu. ;

"Došlo je vreme za akciju umesto za pravdanje", rekao je šef Unmika.

On je kao primer primene sporazuma iz Brisela naveo da je 40 sudija i 13 tužilaca sa severa Kosova položilo zakletvu pred predsednikom Kosova Hašimom Tačijem.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Tanin je ocenio da je dijalog ključan za dalji proces normalizacije, ali da je za taj proces važan i proces proširenja EU.

Šef Unmika je rekao da ekonomski rast, mir i stabilnost zavisi od odnosa među susedima, dodajući da su toga svesni i u Beogradu i u Prištini.

On je naveo da je potrebno uraditi više na rasvetaljavanju sudbine nestalih u ratovima na Kosovu, druge važne teme za pomirenje, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Tanin je naveo da Unmik nastavlja da igra svoju ulogu na terenu, uz saradnju svih činilaca na terenu.

Savet bezbednosti UN razmatra novi redovni izveštaj generalnog sekretara UN o radu Misije UN na Kosovu (Unmik).

Stavove Srbije na sednici zastupata ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Novi tromesečni izveštaj o radu misije UN na Kosovu odnosi se na period od 16. jula do 15. oktobra 2017. godine.


Ambasadori u UN: Uspostaviti Zajednicu srpskih opština

Ambasadori članica Saveta bezbednosti UN danas su na sednici posvećenoj Kosovu pozvali na uspostavljanje Zajednice srpskih opština (ZSO) i nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Na sednici u sedištu UN u Njujorku, na kojoj je predstavljen redovan tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, učesnici rasprave su izneli oprečne stavove o daljem radu Misije UN na Kosovu i Metohiji (Unmik), pošto pojedine zemlje smatraju da ;nema potrebe za punim kapacitetom te misije.

Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja izrazio je neslaganje sa optimističnim izjavama kosovske ambasadorke u SAD Vljore Čitaku i dodao da Priština "sabotira" sprovođenje dogovora o Zajednici srpskih opština.

Naveo je i da je dijalog Beograda i Prištine u blokadi, da postoje ozbiljna pitanja koje pojedini akteri ignorišu, odnosno "guraju pod tepih" i da nealbansko stanovništvo strahuje za bezbednost.

Nebenzja je izjavio da je pokušaj formiranja vojske Kosova u suprotnosti sa rezolucijom 1244 SB UN kojom je precizirano da su međunarodne snage jedina oružana snaga u toj pokrajini.

Zamenica američke ambasadorke pri UN Mišel Sison izrazila je zadovoljstvo zbog fer i demokratskih izbora na Kosovu koji su, kako je navela, pokazali političku zrelost vlasti u Prištini.

Ona je pozvala Beograd i Prištinu da nastave dijalog u Briselu, a kao jedan od napretka navela je integraciju 40 sudija i 13 tužilaca sa severa Kosova u kosovsko pravosuđe.

Mišel Sison je navela da je ;Unmik odavno ispunio svoj mandat na Kosovu i pozvala da se ta misija "prilagodi situaciji na terenu".

Ona je ocenila da je Unmik "godinama pomagao Kosovu da ;izgradi svoje instutucije, ali sada je vreme za tranziciju", i pozvala da ;se izveštaji o Kosovu umesto na tri meseca razmatraju na šest meseci ili duže.

Predstavnik Kine Vu Haitao izjavio je da ;Kina poštuje suverenitet i teriotorijalni integritet Srbije i Unmik, izrazivši nadu da će ;politički lideri obe strane staviti potrebe građana na prvo mesto i da će se uzdržavati akcija i retorike koja može da dovede do eskalacije situacije.

On je ocenio da je bezbednosna situacija na Kosovu relativno stabilna, ali da i dalje postoje izazovi. 

Predstavnik Kine je pozvao Beograd i Prištinu da ostanu posvećene dijalogu, primene sporazume postignute u Briselu i izgrade međusobno poverenje. 

Britanski ambasador pri UN Majkl Rajkroft rekao je da je od poslednjeg razmatranja izveštaja o radu Unmika prošlo tri meseca i da je taj period bio miran, da su na Kosovu održani fer izbori i da je formirana vlada.

Rekao je da London sarađuje sa Prištinom u cilju jačanja vladavine prava.

Rajkroft je rekao i da je "vreme da Unmik radi manje, a ne više" i pozvao na promenu formata te misije.

Predstavnica Francuske Ana Gegen pozvala je Beograd i Prištinu da što pre primene sporazume postignute tokom dijalogu u Briselu, dodajući da budućnost odonosa Srbije i Kosova leži upravo u dijalogu.

Govoreći o pomacima koji su se dogodili na terenu u okviru perioda koji pokriva izveštaj, Francuska je pohvalila činjenicu da su lokalni izbori održani u fer atmosferi na teritoriji čitavog Kosova, osim pretnji pojedinim kandidatima na severu Kosova.

Francuska predstavnica je ocenila da nema potrebe za punim kapacitetom mirovne misije na Kosovu, dodajući da je potrebno bolje rasporediti resurse UN.

Predstavnik Japana Jasuhisa Kavamura je rekao da se Kosovo već dugo susreće sa izazovima među kojima je i otvaranje novih radnih mesta, a da je rizik od izbijanja nasilja na Kosovu daleko kada se poredi sa nekim drugim delovima sveta, kao što je Bliski istok.

Pozvao je na uspostavljanje Zajednice srpskih opština i pozdravio inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića za unutrašnji dijalog o Kosovu.

Rekao je i da se Japan nada da će uz pomoć UN dve strane postići normalizaciju odnosa i da će doći do pomirenja.


Čitaku : Nezavisnost Kosova nepovratna

Kosovska ambasadorka u SAD Vljora Čitaku je danas na sednici Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija izjavila kako je nezavisnost Kosova nepovratna i da treba menjati misiju Unimka.

"Međunarodni sud pravde je konstatovao da Kosovo (proglašavanjem nezavisnosti) nije pogazilo međunarodno pravo. Dok se približavamo desetoogodišnjici nezavisnosti imamo razloga da budemo ponosni", kazala je Čitaku.

Prema njenim rečima, misiji Unmika je istekao mandat jer je "Kosovo sada slobodna i sigurna i mirovna misija više nije potrebna".

Ona je od članova SB UN zatražila da se sednice posvećene Kosovu ne održavaju svaka tri meseca, navodeći da je to "gubljenje vremena".

"Mi se nećemo odreći prava da budemo deo zemalja sveta i ne tražimo ništa više nego li da budemo ravnopravni sa drugim državama. Kosovo je sigurna i nezavisna država koja je poslednja dva meseca organizovala dva izborna procesa, parlamentarne i lokalne", kazala je Čitaku.

Kako je navela, izlaznost na izborima u opštinama na severu Kosova je bila mnogo veća u odnosu na ranije periode.

"Mi se ne predajemo i verujemo da će Kosovo pobediti. To neće biti pobeda nad Srbijom već pobeda pravde koja nam pripada", kazala je Čitaku.

Kosovo ostaje opredeljeno za dijalog sa Srbijom, kazala je kosovska ambasadorka.

"Mi ćemo ostvariti sve sporazume koji su postignuti u Briselu. Kosovo želi proces koji će dovesti do normalizacije odnosa između dve države", kazala je ona.

Kosovska ambasadorka je rekla da Kina, zemlja domaćin poslednje Skupštine Interpola nije dozvolila članovima kosovske delegacije da dobiju vize, zbog čega je odlučeno da se zahtev za učlanjenje povuče, kazala je Čitaku

Kosovo će vrlo brzo imati modernu vojsku, kazala je Čitaku,ističući da su samo u ponedeljak pet pripadnika manjinskih zajednica unapređeni u visoke činove u Bezbednosnoj snazi Kosova .

"Niko nema pravo da stavi veto na osnivanje Oružanih snaga Kosova", kazala je ona.

Čitaku je rekla da su institucije Kosova prošle dug put da obezbede ostvarivanje prava manjinskih zajednica.

"Srpska zajednica je predstavljena zamenikom premijera, ministrima i zamenicima ministara. Pretenzije da je 200 hiljada Srba raseljeno sa Kosova posle rata su netačne. Ako bi to bilo tačno onda danas ne bi bilo ni jednog Srbina na Kosovu", kazala je Čitaku, navodeći da je, prema popisu stanovništva iz 1991. godine, na Kosovu živelo 194.000 Srba.

autor: JU / AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
Belex2018
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side