14.05.2018 | 10:00h ► 12:58h Njujork / Beograd

U saopštenju samita u Sofiji EU u odnosu na proširenje nudi manje nego pre 15 godina

U saopštenju samita u Sofiji EU u odnosu na proširenje nudi manje nego pre 15 godina Foto: Beta / Armenija Zajmi Bešević
U nacrtu saopštenja samita Evropska unija-Zapadni Balkan u Sofiji nudi se manje u odnosu na proširenje Unije nego u izjavi usvojenoj pre 15 godina na samitu u Solunu, piše danas Koha ditore. Saopštenje je usaglašeno na sastanku u Briselu, navodi list.

Sa političkog stanovišta EU nudi manje od onoga što je ponuđeno pre 15 godina u Solunu, ali iz praktičnog aspekta ima mnogo konkretnih inicijativa vezano za priključenje sa Balkana.

Te inicijative, ako se ostvare, mogu mnogo pomoći regionu da napreduje ka povećanju standarda i na taj način približavanju EU.

Španija i neke druge države članice EU koje nisu priznale Kosovo dovodile su u pitanje učešće na ovom Samitu.

Rešenje je pronađeno tako što će u sredu u Sofiji biti održan sastanak šefova država ili predsednika vlada, dok će sutradan biti održan neformalni sastanak sa predstavnicima partnera sa Balkana.

Tako se u nacrtu saopštenja samita u Sofiji navode zaključci "zemalja članica EU i zemlje partnera sa Zapadnog Balkana".

Prema pisanju Koha ditore, nacrt saopštenja, u koji je dnevnik imao uvid, predstavlja razočarenje za one koji su očekivali jasan signal da će zemlje zapadnog Balkana vrlo brzo dobiti signal za učlanjenje, dok za zemlje koje su od samita očekivale podršku razvoju regiona predstavlja ohrabrenje.

 

Savet bezbednosti UN danas o radu Unmika na Kosovu

Savet bezbednosti UN razmatraće danas novi tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Guteresa o radu Unmika, u kojem je pozvao Beograd i Prištinu da nastave da rešavaju sporna pitanja dijalogom i da pokažu političku volju neophodnu za punu normalizaciju odnosa. Sednica u sedištu UN u Njujorku zakazana je za pre podne po lokalnom vremenu.

Srbiju će predstavljati ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji će, kako je najavljeno iz njegovog ministarstva, izneti ocenu Srbije o situaciji na Kosovu i Metohiji i delovanju Unmika.

Dačić je ranije rekao da će Srbija tražiti od svih članica Saveta bezbednosti UN da se o Kosovu i ubuduće raspravlja na javnim sednicama i da se poštuje njegova Rezolucija 1244 kako bi sprečila nastojanja zapadnih zemalja da se ukinu sednice SB o Kosovu i pretvore u zatvorene konsultacije. U izveštaju za period od 17. januara do 15. aprila

Guteres je izrazio zabrinutost zbog pogoršanja odnosa Beograda i Prištine, posebno posle hapšenja direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića i pozvao obe strane da se uzdrže od zapaljive retorike. Takođe je izrazio zabrinutost zbog sporog napretka u istrazi ubistva lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića.

Guteres je ocenio da je ponovo došlo do zastoja u dijalogu Beograda i Prištine, ali i naveo da je ohrabren naporima da se operacionalizuje integrisano kosovsko pravosuđe u skladu sa sporazumom Beograda i Prištine.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side