14.05.2018 | 10:00h ► 12:58h Njujork / Beograd

U saopštenju samita u Sofiji EU u odnosu na proširenje nudi manje nego pre 15 godina

U saopštenju samita u Sofiji EU u odnosu na proširenje nudi manje nego pre 15 godina Foto: Beta / Armenija Zajmi Bešević
U nacrtu saopštenja samita Evropska unija-Zapadni Balkan u Sofiji nudi se manje u odnosu na proširenje Unije nego u izjavi usvojenoj pre 15 godina na samitu u Solunu, piše danas Koha ditore. Saopštenje je usaglašeno na sastanku u Briselu, navodi list.

Sa političkog stanovišta EU nudi manje od onoga što je ponuđeno pre 15 godina u Solunu, ali iz praktičnog aspekta ima mnogo konkretnih inicijativa vezano za priključenje sa Balkana.

Te inicijative, ako se ostvare, mogu mnogo pomoći regionu da napreduje ka povećanju standarda i na taj način približavanju EU.

Španija i neke druge države članice EU koje nisu priznale Kosovo dovodile su u pitanje učešće na ovom Samitu.

Rešenje je pronađeno tako što će u sredu u Sofiji biti održan sastanak šefova država ili predsednika vlada, dok će sutradan biti održan neformalni sastanak sa predstavnicima partnera sa Balkana.

Tako se u nacrtu saopštenja samita u Sofiji navode zaključci "zemalja članica EU i zemlje partnera sa Zapadnog Balkana".

Prema pisanju Koha ditore, nacrt saopštenja, u koji je dnevnik imao uvid, predstavlja razočarenje za one koji su očekivali jasan signal da će zemlje zapadnog Balkana vrlo brzo dobiti signal za učlanjenje, dok za zemlje koje su od samita očekivale podršku razvoju regiona predstavlja ohrabrenje.

 

Savet bezbednosti UN danas o radu Unmika na Kosovu

Savet bezbednosti UN razmatraće danas novi tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Guteresa o radu Unmika, u kojem je pozvao Beograd i Prištinu da nastave da rešavaju sporna pitanja dijalogom i da pokažu političku volju neophodnu za punu normalizaciju odnosa. Sednica u sedištu UN u Njujorku zakazana je za pre podne po lokalnom vremenu.

Srbiju će predstavljati ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji će, kako je najavljeno iz njegovog ministarstva, izneti ocenu Srbije o situaciji na Kosovu i Metohiji i delovanju Unmika.

Dačić je ranije rekao da će Srbija tražiti od svih članica Saveta bezbednosti UN da se o Kosovu i ubuduće raspravlja na javnim sednicama i da se poštuje njegova Rezolucija 1244 kako bi sprečila nastojanja zapadnih zemalja da se ukinu sednice SB o Kosovu i pretvore u zatvorene konsultacije. U izveštaju za period od 17. januara do 15. aprila

Guteres je izrazio zabrinutost zbog pogoršanja odnosa Beograda i Prištine, posebno posle hapšenja direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića i pozvao obe strane da se uzdrže od zapaljive retorike. Takođe je izrazio zabrinutost zbog sporog napretka u istrazi ubistva lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića.

Guteres je ocenio da je ponovo došlo do zastoja u dijalogu Beograda i Prištine, ali i naveo da je ohrabren naporima da se operacionalizuje integrisano kosovsko pravosuđe u skladu sa sporazumom Beograda i Prištine.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Intervju Branka Prpa: Manjak demokratije je usud Jugoslavije Intervju Branka Prpa: Manjak demokratije je usud Jugoslavije

  Na predstojećem Sajmu knjiga u Beogradu biće predstavljena knjiga kojom se objašnjava uloga srpskih intelektualaca u stvaranju jugoslovenske države. Doktorsku disertaciju Branka Prpa je odbranila 1996, a zašto je više od dve decenije odbijala da knjigu “uzme u ruke”, objašnjava u razgovoru sa Nadeždom Gaće i Jelkom Jovanović

 • Intervju Igor Radosavljević: Strah i(li) stid od ludila Intervju Igor Radosavljević: Strah i(li) stid od ludila

  U manjim sredinama se, sa većim brojem neobrazovanih ljudi, u priličnoj meri zadržao “stid od ludila”, a to je verovatno i snažnija emocija nego “strah od ludila”. Uverio sam se da veliki broj ljudi ne razlikuje nijanse između lečenja oboljenja kao što je shizofrenija, depresivni poremećaj, anksioznost ili situaciona kriza. Za njih je sve to isto, nešto “strašno i beznadežno”, kaže, između ostalog, u razgovoru za Novi magazin Igor Radosavljević

 • Intervju Aleksandar Popov: Međunarodna zajednica reaguje tek kada nastanu problemi Intervju Aleksandar Popov: Međunarodna zajednica reaguje tek kada nastanu problemi

  Rezultati opštih izbora u BiH održanih proteklog vikenda i konsultativnog referenduma u Makedoniji povodom Prespanskog dogovora Atine i Skoplja o pristupanju NATO-u i EU pod novim imenom – Republika Severna Makedonija – otvorili su nanovo krizna žarišta u regionu, uveren je Aleksandar Popov iz Igmanske inicijative

 • Usvojen zakon o Ministarstvu odbrane Kosova Usvojen zakon o Ministarstvu odbrane Kosova

  Skupština Kosova je danas sa 101 glasom usvojila u načelu nacrt Zakona o ministarstvu odbrane Kosova. Predstavljajući nacrt zakona ministar Bezbednosnih snaga Kosova Rustem Beriša je istakao da je zakon rađen u okviru ustavnih odredbi koje su na snazi na Kosovu.

 • Usvojen zakon o Ministarstvu odbrane Kosova Usvojen zakon o Ministarstvu odbrane Kosova

  Skupština Kosova je danas sa 101 glasom usvojila u načelu nacrt Zakona o ministarstvu odbrane Kosova. Predstavljajući nacrt zakona ministar Bezbednosnih snaga Kosova Rustem Beriša je istakao da je zakon rađen u okviru ustavnih odredbi koje su na snazi na Kosovu.

 • Palmer u razgovoru s premijerkom Brnabić: Bitan nastavak dijaloga sa Prištinom Palmer u razgovoru s premijerkom Brnabić: Bitan nastavak dijaloga sa Prištinom

  Zamenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za Evropu i Evroaziju Metju Palmer izjavio je danas na sastanku sa premijerkom Srbije Anom Brnabić da SAD čvrsto veruju da je za očuvanje mira i stabilnosti u regionu neophodna saradnja i istakao zanačaj nastavka dijaloga Beograda i Prištine kako bi se došlo do tog cilja.

 • Više javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo predistražni postupak protiv Srđana Noga Više javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo predistražni postupak protiv Srđana Noga

  Više javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je predistražni postupak povodom pretnji koje je poslanik Dveri Srđan Nogo uputio predsedniku i premijerki Srbije Aleksandru Vučiću i Ani Brnabić, prenosi list Politika u izdanju od petka.

 • Jug Radivojević odbio imenovanje za direktora Drame Narodnog pozorišta Jug Radivojević odbio imenovanje za direktora Drame Narodnog pozorišta

  Reditelj Jug Raivojević odbio je imenovanje za direktora Drame Narodnog pozorišta u Beogradu i ocenio da je smena dosadašnjeg direktora Željka Hubača izazvala oštru polarizaciju u ansamblu tog pozorišta, prenosi Blic u izdanju od petka, 19. oktobra.

 • Vučić: Ne isključujem mogućnost vanrednih izbora Vučić: Ne isključujem mogućnost vanrednih izbora

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je danas da je razgovarao sa najbližim saradnicima iz Srpske napredne stranke, ali nije želeo da kaže da li je bilo reči o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora.

 • Dačić: Prijem Kosova u Savet Evrope bio bi direktno kršenje međunarodnog prava Dačić: Prijem Kosova u Savet Evrope bio bi direktno kršenje međunarodnog prava

  Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Strazburu da se Srbija protivi prijemu Kosova u Savet Evrope i ocenio da bi to predstavljalo direktno kršenje međunarodnog pravnog poretka i svih statutarnih normi te panevropske organizacije.

 • Trivan: Samo 12 opština uključeno u projekte pošumljavanja Trivan: Samo 12 opština uključeno u projekte pošumljavanja

  Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je danas na svečanosti obeležavanja 200 godina od pošumljavanja Deliblatske peščare da se na konkursu za pošumljavanje u drugim delovima Srbije javilo samo 14 lokalnih samouprava, od kojih je 12 imalo valjanu dokumentaciju.

Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
Belex2018
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side