10.06.2019 | 10:40h ► 20:50h Beograd

Dačić u SB UN ponovo pozvao na dijalog o rešavanju kosovskog pitanja

Dačić u SB UN ponovo pozvao na dijalog o rešavanju kosovskog pitanja Foto: Novi magazin/ Zoran Raš
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ponovo je danas u Savetu bezbednosti UN pozvao na dijalog o rešavanju kosovskog pitanja mirnim putem i dodao da poslednja dešavanja na Kosovu ukazuju na potrebu aktivnijeg delovanja međunarodnih organizacija na terenu.

Na sednici na kojoj je razmatran novi izveštaj generalnog sekretara UN o radu Unmika, Dačić se založio za nastavak Misije UN na Kosovu.

On je upozorio predstavnike zemalja članica SB UN da, prema saznjanima Srbije, prištinske vlasti spremaju napad na sever Kosova.

"Želim da toga svi ovde budete svesni i zaustavite prištinsku ratnu mašineriju pre nego što izazove novo krvoproliće", dodao je Dačić.

On je ;pozvao na dijalog i rešavanje višedecenijskog kosovskog problema "mirnim putem uz pronalaženje kompromisnog rešenja".

"Nadam se da ćete svi podržati ovaj moj poziv, ali isto tako, nadam se da ćete jasno i nedvosmisleno reći šta je za uspešan dijalog potrebno. A potrebne su dve strane koje se racionalno i razumno ponašaju, koje su spremne da razgovaraju, a zatim dogovoreno i sprovedu", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da dešavanja na Kosovu proteklih nedelja, ali i proteklih meseci samo govore da je neophodan povećan oprez ; međunarodne zajednice, ulaganje više napora i aktivnije delovanje međunarodnih organizacija.

"Srbija je uverena da Misija (UN na Kosovu) mora u potpunosti da ostane angažovana po svim pitanjima od značaja za dosledno sprovođenje zadatih ciljeva, u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom. U suprotnom, poslala bi se poruka Srbima da neće moći da ostanu i da žive na tlu svojih predaka, a raseljenima da tamo nisu dobrodošli, što bi predstavljalo ispunjenje ciljeva Prištine", ocenio je srpski ministar.

Prema njegovim rečima, Srbija čini sve da se situacija na Kosovu ; normalizuje i čvrsto je uverena da razgovori predstavljaju jedini put za rešavanje svih otvorenih pitanja.

"Međutim, naša predanost dijalogu i konstruktivno zalaganje za iznalaženje održivog i kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije u ovom trenutku očigledno nije dovoljna za nastavak dijaloga. Kao što sam rekao, mi nemamo partnera za ozbiljan i odgovoran dijalog", dodao je on.

Prema njegovim rečima, ne sme se dozvoliti da se ova tema "ohladi" ili da je zamene neki drugi gorući politički problemi sa kojima se međunarodna zajednica suočava, jer pitanje Kosova još uvek nije rešeno, kao što to Priština nastoji da prikaže.

Dačić je rekao da predstavnici Prištine ne samo da su "otvoreno rekli da neće sprovesti dogovoreno, oni su otvoreno zapretili Evropskoj uniji da će, pošto su nezadovoljni tretmanom koji imaju, razmotriti ujedinjenje sa Albanijom uz pripajanje još tri opštine sa juga Srbije".

Dodao je i preteće poruke albanskog premijera Edija Rame o ujedinjenju Albanije sa Kosovom, na koje "niko ne reaguje i preko kojih se olako prelazi uz objašnjenje da one nisu ozbiljne".

Srpski ministar je pomenuo i nedavnu operaciju u okviru borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala specijalne jedinice ROSU.

"Srbija podržava borbu protiv organizovanog kriminala na celoj svojoj teritoriji, ali duge cevi, upotreba prekomerne sile i televizijski spektakl koji su pratili ovu akciju ukazuju na to da je njen cilj bio nešto sasvim drugo. Njen pravi cilj bio je zastrašivanje preostalog srpskog stanovništva, a u tu svrhu korišćeno je više od sedamdeset borbenih vozila. Srbi su tokom akcije brutalno prebijani, dok su Albanci privođeni bez upotrebe bilo kakve prinude", rekao je Dačić.

Srpski ministar je upozorio da prema saznjanima Srbije, prištinske vlasti spremaju napad na sever Kosova. "Želim da toga svi ovde budete svesni i zaustavite prištinsku ratnu mašineriju pre nego što izazove novo krvoproliće", dodao je Dačić.

Dačić je podsetio da je na današnji dan pre 20 godina usvojena Rezolucija Saveta bezbednosti 1244, i da je pre tačno 20 godina okončano NATO bombardovanje SR Jugoslavije, koje je sprovedeno bez odluke SB UN.

Sednici SB UN o Kosovu prisustvuju i Šef Unmika Zahir Tanin, kao i ambasadorka Kosova u SAD Vljora Čitaku.

 

Neka Čitaku donese jedan istorijski spomenik albanskog porekla sa Kosova iz 12. veka

Ivica Dačić kazao je večeras da je ambasadorka Kosova u SAD Vljora Čitaku na sednici Saveta bezbednosti UN-a rekla da se o slučaju Kosova i Srbije radi o dekolonizaciji i ocenio to kao bezobrazluk.Dačić je za Radio-televiziju Srbije (RTS) naveo da je Čitaku pokušala da kaže da je Srbija bila kolonijalna sila koja je držala Kosovo vekovima.

"Koliko neko nema stida da tako nešto govori, znate kada govorite u Savetu bezbednosti pred nekim velikim kolonijalnim silama koje su imale svoje kolonije širom sveta i koje znaju šta je kolonizajlizam. Kada govorite to pred afričkim južnoameričkim, azijskim zemljama koje su se oslobađale od kolonijalizma", rekao je Dačić za RTS.

"Kada mi donese jedan istorijski spomenik albanskog porekla iz 13, 14. ili 12. veka sa Kosova, kada postoji ijedan spomenik iz tog perioda, onda bih mogao da kazem da su Albanci bili tu u to vreme", rekao je Dačić.

On je rekao da je današnja sednica sazvana na dan od kada je pre 20 godina usvojena Rezolucije 1244.

Dačić je kazao da su sve zemlje koje su danas govorile istakle dve činjenice, a to je zahtev za ukidanjem taksi kao predouslov za nastavak dijaloga, kao i da su zemlje sa više ili manje naglaska govorile sa žaljenjem o hapšenju pripadnika UNMIK-a tokom akcije ROSU.

"Ne vole međunarodne organizacije da hapse njihove pripadnike, pa makar to bio Rus", rekao je Dačić i dodao da su učesnici opisali kao "laži ono što je rekla Čitaku da nije bilo povreda pripadnika UNMIK-a".

On je kazao da je upozorio da Priština, kako navodi, sprema napad na sever Kosova i dodao da KFOR mora da odgovori da li želi da zaštiti Srbe ili ne, kao i ako on to ne želi, da je onda na Srbiji "teška odluka da vidi šta će sa svojim narodom i kako će reagovati".

"Ove godine će biti tri sednice, sledeće godine će biti dve sednice", rekao je Dačić o broju sednica Saveta bezbednosti o Kosovu i dodao da ne bi voleo da bude vanrednih sednica.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Belex eng
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side