EU: Dijalog o imovinskim pitanjima u toku, Priština u obavezi da sprovede sporazum o ZSO
17.09.2020 | 13:11h ► 18:00h Brisel

EU: Dijalog o imovinskim pitanjima u toku, Priština u obavezi da sprovede sporazum o ZSO

EU: Dijalog o imovinskim pitanjima u toku, Priština u obavezi da sprovede sporazum o ZSO Foto: pixabay.com
Stručni timovi Beograda i Prištine u Briselu razgovaraju o imovinskim pitanjima, a Priština ima međunarodnu obavezu da sprovede u kosovskom parlamentu ratifikovani sporazum o Zajednici srpskih opština (ZSO), o čemu će biti reči na idućoj rundi Dijaloga.

Kako je novinarima na brifingu u Briselu izjavio portparol EU Peter Stano, delegacije Beograda i Prištine su se na prethodnom sastanku dogovorile da se o ovim složenim pitanjima razgovara na posebnim rundama Dijaloga.

Portparol visokog predstavnika EU Žozepa Borela je naglasio da je 2013. godine "od svih strana potpisani sporazum o ZSO u dobroj veri i ratifikovan dvotrećinskom većim u kosovskom parlamentu".

Taj, uz podršku EU potpisani Sporazum je važeći, stavio je do znanja Stano i dodao da je "Kosovo time preuzelo međunarodnu obavezu da ga primeni", a "prištinska strana je ta koja mora reći kako će ga sprovesti".

Današnji sastanak delegacija Beograda i Prištine trebalo bi da bude završen kasnije popodne.


Hiseni: Srbija pokušala da otvori temu ZSO, kategorički smo odbili

Koordinator Kosova u dijalogu sa Srbijom Skender Hiseni izjavio je, nakon sastanka u Briselu, da se o Zajednici srpskih opština (ZSO) danas uopšte nije razgovaralo, prenosi Kossev.

"Naravno da je srpska delegacija pokušala da otvori ovu temu, ali mi smo kategorički odbili", rekao je Hiseni.

On nije želeo da odgovori o reakcijama na Kosovu po ovom pitanju.

"Ipak, mora se naglasiti jedna činjenica. Imamo dva sporazuma o ZSO potpisana 2013. i 2015. godine. U sporazumu iz 2015. godine, sud je izneo svoje komentare na 21 ili 22 konkretna pitanja i sud nije rekao da ZSO ne bi trebalo da se sprovede", poručio je Hiseni.

Istakao je da je poenta sada u Statutu ZSO i dodao da će Priština zauzeti jasan politički stav po tom pitanju.

U Briselu je danas razmotreno pitanje međusobnih finansijskih potraživanja ili obaveza, rekao je on i poručio da je to jedan od elemenata opšteg sporazuma o uzajamnom priznavanju.

On je međutim naveo da strane imaju dijametralno suprotne stavove po tom pitanju.

"Očigledno su stavovi o toj temi vrlo različiti. Pitanje sukcesije vidimo kao pitanje koje se mora tretirati u skladu sa međunarodnim pravom, prateći prakse sukcesije koje su se dogodile između entiteta bivše Jugoslavije, sada nezavisnih država i ovo je stav Kosova", rekao je Hiseni.

On je ukazao da to uključuje i spoljni dug i dodao da u pogledu spoljnog duga, Kosovo ima vrlo principijelan stav.

"U pogledu spoljnog duga insistiraćemo da se primeni princip krajnjeg korisnika. Dakle, ako se deo spoljnog duga bivše Jugoslavije ulagao u veliki projekat na Kosovu i zna se ko je krajnji korisnik, onda ćemo pratiti ovu liniju", objasnio je Hiseni.

Rekao je da od toga neće biti odstupanja.

"Kosovo je nezavisna država i o toj temi se može razgovarati samo na bazi država-država i uspostavljanjem instrumenata za sprovođenje, instrumenata koji se razlikuju. Na primer, jednog dana slučaj može da ode na Međunarodni arbitražni sud", poručio je Hiseni.


Đurić: Insitirali smo da ZSO bude prva tema razgovora, Priština protiv

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić izjavio je danas u Briselu da je srpska delegacija na pregovorima s Kosovom pod okriljem EU insitirala da tema Zajednica srpskih opština (ZSO) bude prva tema razgovora i da se Priština tome suprotstavila.

Posle briselskih pregovora Beograda i Prištine na tehničkom nivou, o međusobnim finansijskim potraživanjima i imovini, Đurić je rekao da srpska delegacija koju predvodi "nije pristala da tema ZSO bude skinuta sa dnevnog reda" ili "preimenovana na način koji ne bi odražavao statusno neutralno formu dijaloga".

"Ne pada nam na pamet da razgovore o ZSO pretvorimo u razgovore o položaju nacionalnih manjina niti ćemo ikad pristati da srpski narod na Kosovu na bilo kom sastanku bude tretiran kao nacionalna manjina", rekao je Đurić novinarima u Briselu.

On je kazao da je pre nedelju dana dogovoreno da ZSO i uzajamna finansijska potraživanja budu teme današnjeg dijaloga, a da je srpska delegacija juče dobila informaciju da Priština "nije raspoložena" da razgovara o ZSO.

"Mi smo odgovorili da ćemo razgovarati o ZSO i to smo danas pokrenuli kao prvu temu. Oni su pokušali da je skinu s dnevnog reda, mi smo je energično vratili", naveo je Đurić.

On je dodao da se danas "itekako razgovaralo o ZSO" i da je "srpska strana veliki deo vremena potrošila na razgovore o toj temi".

Đurić je rekao i da se na Kosovu "vara svako ko mašta da može biti sveobuhvatne normalizacije odnosa sa Srbijom u bilo kojoj formi" bez da se prethodno "u slovo sprovede" Briselski sporazum.

"Ne može biti napretka dok pitanje ZSO ne bude sprovedeno, onako kako je dogovoreno 2013. i 2015. godine", naveo je Đurić.

On je kazao da se još ne zna da li će novi sastanak biti sledeće nedelje i da "to mora EU da obezbedi".

Današnje pregovore Beograda i Prištine, čiju je delegaciju p Đurić je ocenio kao "veoma intenzivne i teške".

"Imali smo ne preterano racionalnu i žučnu diskusiju. Prištinska strana je pokušala da odvede diskusiju 13 vekova unazad i da predstavi Srbe kao kolonizatore na Kosovu", naveo je Đurić.

Šef kosovskog stručnog tima Skender Hiseni rekao je da se danas uopšte nije razgovaralo o ZSO.

"Naravno da je srpska delegacija pokušala da otvori ovu temu, ali mi smo kategorički odbili", kazao je Hiseni.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da su današnji razgovori stručnih timova o međusobnim finansijskim potraživanjima i imovini pokazali kompleksnost i osetljivost tih pitanja.

 

Lajčak: Završena nova runda ekspertskih razgovora, nastavak sledi

Specijalni predstavnik EU za dijalog Srbije i Kosova, Miroslav Lajčak objavio je da su završeni današnji razgovori na ekspertskom nivou između Beograda i Prištine, da su se odnosili na uzajamna finansijska potraživanja i imovinu i da su pokazali kompleksnost i osetljivost tih pitanja.

"Upravo završio današnje razgovore sa Markom Đurićem i Skenderom Hisenijom o uzajamnim finansijskim potraživanjima i imovini. Naši razgovori potvrdili su kompleksnost i osetljivost pitanja. Nastavak sledi", napisao je Lajčak na svom Tviter nalogu.

Na današnjim razgovorima šefovi delegacija Beograda i Prištine Marko Đurić i Skender Hiseni prvo su se odvojeno sastali sa EU posrednicima a kasnije su imali novu rundu trilateralnih razgovora.

Marko Đurić je uoči sastanka najavio da će se razgovarati o Zajednici srpskih opština ali Lajčak je već u najavi sastanka rekao da će tema današnjeg susreta biti finansijska potraživanja a da će o statusu nevećinskih zajednica biti razgovarano narednih dana.

autor: SA, KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side