24.04.2018 | 08:19h ► 12:35h Beograd

Premijeri Srbije i Belgije o integracijama, regionu, ekonomiji

Premijeri Srbije i Belgije o integracijama, regionu, ekonomiji Foto: Beta/Miloš Miškov
Premijeri Srbije i Belgije, Ana Brnabić i Šarl Mišel razgovarali su danas u Beogradu o evropskim putu Srbije, regionalnoj stabilnosti, normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i ekonomskoj saradnji dve zemlje.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Ana Brnabić zahvalila je premijeru Belgije na vremenu koje je odvojio za posetu Srbiji kako bi sa njenim zvaničnicima razgovarao o nizu važnih tema, kao i na podršci koju je Belgija pružila Srbiji za otvaranje novih poglavlja u pregovorima sa EU, ali i na tehničkoj pomoći za poglavlja 23 i 24 posebno za vladavinu prava i borbu protiv organizovanog kriminala.

"Tehnička podrška na delu poglavlja 23, koje je svakako najizazovnije, to je vladavina prava i pravosuđe. To su one stvari koje sam nazvala generacijskim nedostacima koje Srbija mora da ispravi u našim evropskim integracijama kako bi dostigli jedan stepen evropskih vrednosti u koje moramo da verujemo, ali koje će nas dovesti zajedno sa ekonomskim reformama u deljenje evropskih standarada", kazala je Ana Brnabić.

Ona je kazala da su na sastanku dosta razgovarali o regionalnoj saradnji, ističući da je dugoročna normalizacija odnosa Beograda i Prištine važna oblast.

Navela je da je ekonomska saradnja Srbije i Belgije "dosta skromna", da je prošle godine bila nešto iznad 540 miliona evra i da postoji veliki potencijal za dalju saradnju.

Brnabićeva je pozvala premijera Belgije da sa Vladom Srbije i Privrednom komorom Srbije organizuju posetu belgijskih privrednika Srbiji, kao i posetu privrednika Srbije Belgiji.

"Dobar trend je to što je sve veći broj turista iz Belgije u Srbiji. Taj broj je porastao u 2017. u odnosu na 2016. godinu čak 38,5 odsto što je izuzetno značajno. U prva dva meseca 2018. godine on je dodatno porastao u odnosu na 2017. godinu za 93 odsto", kazala je ona.

Dodala je da će se nastaviti već uspešna saradnja policija Srbije i Belgije u borbi protiv organizovanog kriminala.

"Očekujemo dodatno bolje odnose Belgije i Srbije, mnogo bolji dijalog i komunikaciju u vremenu pred nama", kazala je Ana Brnabić.

Mišel je kazao da je Belgija odlučna da igra aktivnu ulogu da se odnosi u regionu bolje razumeju, a sve u cilju stabilnosti.

"Strateško pitanje EU je na koji način možemo da vidimo odnose sa svim zemljama u regionu a ne samo sa Srbijom i da istovremeno poštujemo istoriju. Ideja je da napravimo napor da bi na sigurnim osnovama obezbedili prosperitet i stabilnost", rekao je Mišel.

On je izrazio spremnost da se dodatno ojačajaju odnosi dve države i dodao da ima prostora da se pospeši ekonomska i finansijska saradnja.

Mišel je kazao da je Belgija s entuzijazmom prihvatila ideju da se organizuju različiti seminari sa komorama, preduzećima, privrednicima kako bi se identifikovali potencijali i otvorila nova radna mesta u cilju jačanja ekonomije Srbije.

autor: JU/SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side