Šarčević: Za vršnjačko nasilje tužiti i roditelje
20.09.2019 Beograd

Šarčević: Za vršnjačko nasilje tužiti i roditelje

Šarčević: Za vršnjačko nasilje tužiti i roditelje Foto: Beta / Milan Obradović
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je danas da su škole dužne da prijave vršnjačko nasilje, ali da će situacija biti bolja kada tužilaštvo, centar za socijalni rad i direktor škole pokrenu postupke protiv roditelja čija deca čine nasilje.

Posle najnovijih slučajeva nasilja u Barajevu, Zemunu i Velikoj Moštanici, ministar je u jutarnjem Dnevniku RTS rekao da škola ne može da zameni sve segmente društva, već prijavljuje ako dete ne dolazi u školu, ako roditelji ne otvaraju elektronski dnevnik, ako majka, kao u slučaju jedne nasilne devojčice iz Barajeva ostavi lažni broj telefona, i tu treba da se umeša centar za socijalni rad. 

"U sprečavanju vršnjačkog nasilja uspeli smo da škole ne prikrivaju, jer ako prikrivaju ostaće bez posla kao direktor škole u Barajevu i prema tome imamo nultu toleranciju", dodao je Šarčević.

On je objasnio da je napravljena mreža od 76 savetnika u 17 školskih uprava i SOS kanal, da se prijavi 840 slučajeva godišnje a teških kao u Barajevu je 10 odsto i to se smanjuje.

Ministar je obećao da će istrajati u istraživanju svih slučajeva nasilja i pitao šta rade školski pedagozi i psiholozi kad druga deca snimaju nasilje i smeju se.

"Da li je to zvono za uzbunu da se sazovu i opšinski sastanci roditelja. koje smo dizajnirali a mnoge lokalne uprave ih ignorišu", dodao je Šarčević gostujući na RTS-u. 

 

Blokadu Rektorata rešiti razgovorom

Šarčević je izjavio da je univerzitet autonoman i da Vlada Srbije ne može da se meša u dešavanja u Rektoratu Univerziteta u Beogradu, ali da ne bi trebalo da se meša ni opozicija.

"Ako neko sumnja u nečiju diplomu ili dokotrat, mora da zna da je postupak u toku i da na to ne sme da se utiče , kao što se ne utiče na sudski postupak", rekao je Šarčević za jutarnji Dnevnik RTS.

On je istakao da nova akademska godina 1. oktobra počinje pod malo otežanim okolnostima jer je zgrada Rektorata već sedam dana u blokadi. 

Najnovije informacije su da rektorski tim pregovara s tom grupom studenata koja ima političke zahteve, rekao je Šarčević.

Dodao je da za sada ministarstvo samo daje podršku rektorki (Ivanki Popović). 

"Neko narušava prava 105.000 studenata koji ako ne budu mogli da dobiju potvrde neće moći da dobiju dom, i neće moći da ostvare mnoga prava, a neko misli da ću ja to dnevno da pratim, da produžavam, da izmišljam rokove . To je opstruktivno ponašanje i kršenje pet ili šest zakona", rekao je Šarčević.

Ministar je ponovio da Udruženje studenata SKONUS ne podržava studente koji su blokirali Rektorat i traže smenu ministra finansija Siniše Malog. 

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side