Šarčević: Za suzbijanje vršnjačkog nasilja odgovorni i roditelji i mediji
07.11.2019 Beograd

Šarčević: Za suzbijanje vršnjačkog nasilja odgovorni i roditelji i mediji

Šarčević: Za suzbijanje vršnjačkog nasilja odgovorni i roditelji i mediji Foto: Novi magazin / Zoran Raš
Ministar prosvete Mladen Šarčević ocenio je danas da u prevenciju vršnjačkog nasilja mora de se uključi više činilaca u društvu i da su pored ustanova i Ministarstva prosvete, odgovorni i mediji i roditelji.

 

"Sve vreme govorimo o školama i nastavnicima, a zaboravimo na roditelje koji su najodgovorniji. Ustanove i ministarstvo prosvete će uraditi svoj deo posla, ali očekujem da to urade i tužilaštvo, policija i socijala", rekao je Šarčević za RTS.

On je kazao da je uvođenje jednosmenskog rada u školama jedna od mera koja se preduzima za smanjenje vršnjačkog nasilja. Prema njegovim rečima kroz jednosmenski rad deca će imati priliku da se bave sportom i drugim aktivnostima, da razgovaraju sa pedagozima, a neće imati priliku da se bave lošim stvarima.

"Ako se u školi dežura dobro, ako timovi dobro rade i ako se zađe dublje u strukturu porodica osnažujemo sve što ustanova daje", rekao je Šarčević i dodao i da je u planu formiranje jedinice sa Unicefom.

Rekao je da već postoji veliki broj mera, a da je jedna od njih da nasilje mora da se prijavi školskoj upravi i inspekciji.

Dodao je i da ministarstvo do sada ima 74 spoljna saradnika.

Ocenio je i da mediji često pogrešno prilaze problemu vršnjačkog nasilja i ističu likove nad kojima se vrši nasilje i time ih izražu ruglu. "Mediji moraju da budu kooperativniji", dodao je Šarčević.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side