31.08.2017 | 11:25h ► 13:14h Beograd

Šarčević: U septembru rešenje za materijalni položaj prosvetnih radnika

Šarčević: U septembru rešenje za materijalni položaj prosvetnih radnika Foto: prtscr ytb
Ministar prosete Mladen Šarčević najavio je danas da će se u toku septembra naći rešenje za materijalni položaj prosvetnih radnika.

Šarčevoć je na konferenciji za novinare rekao da traju intenzivni razgovori njega, premijerke i zaposlenih u prosveti i dodao da podržava svoje kolege i da ima veliki prostor za dijalog.

Prema njegovim rečima, materijalni polozaj prosvetnih radnika uvek je bio loš.

Na pitanje novinara da li je pre početka školske godine moglo nešto da se uradi kako bi se sprečio strajk prosvetnih radnika, Šarčević je rekao da nije i da su sindikati bili partneri u izradi svih zakona.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je prosveta ispod republičkog proseka u javnoj upravi, ali je dodala da je trend bolji nego što je bio i da su plate praktično vraćene na nivo pre smanjenja od 10 odsto.

"Svi u prosveti to treba da uzmu kao veliki gest razumevanja da idemo na bolje. Mi imamo prostora za povećanje, ali nismo mogli da kažemo koliki će to procenat biti", rekla je ona i navela da Vlada Srbije mora da razgovara sa parterima iz MMF-a.

Kako je najavljeno, zbog štrajka Unije sindikata prosvetnih radnika u Srbiji u 750 škola 1. septembra biće skraćeni časovi, dok će na trgovima u Kraljevu, Zrenjaninu, Nišu, Somboru, Beogradu i drugim gradovima biti organizovani protesti.

Na protestnim skupovima prosvetari će između ostalog zahtevati povlačenje Nacrta zakona o zaposlenima u javnim službama i potpisivanje Protokola o zaradama na osnovu koga će plate u prosveti porasti na nivo iznad republičkog proseka.

Jednočasnovni štrajk upozorenja u 387 osnovnih i srednjih škola organizovaće prvog dana nove školske godine i članovi granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost".

 

Šarčević: Ministarstvo preduzelo mere da se Univerzitet u Prištini sa sedištem u Mitrovici očuva

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je danas da želi da se u javnosti promeni percepcija o Univerzitetu u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici kao instituciji gda se stiču lake diplome i dodao da je rektor Univerziteta smenjen, između ostalog jer nije radio na razvoju tog univerziteta i nisu bile ispunjene kvote za budžetske studente.

"Razlog smene rektora je upravo nečinjenje dobrih stvari za razvoj univerziteta i nesaradnja sa ljudima koji žive u okviru tih lokalnih samouprava, formiranje privatnih fakulteta u opštinama gde žive Srbi a neispunjavanje budžetskih kvota koje je država opredelila. Da su dobro raspoređene budžetske kvote mi bi zadržali veći broj studenata tamo", kazao je Šarčević na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

On je rekao da je Ministarstvo preduzelo mere da se taj Univerzitet očuva.

"Ministarstvo je preduzelo mere koje zakon daje, a to je da se primeni već treći put isti status za Unverzitet u Kosovskoj Mitrovici. Univerzitet u Prištini, izmešten u severnom delu Mitrovice je nešto što je regulisano i Rezolucijom 1244", kazao je Šarčević.

On je rekao da Ministarstvo istražuje i rad Visoke poslovne škole u Blacu, koju vodi brat bivšeg rektora Univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

"Do te mere je to korumpirano i privatizovano. Ja sam 4. i 5. septembra u Mitrovici i imam sastanke dole sa svim dekanima i v.d rektora, gospodinom Nedeljkovićem", naveo je Šarčević i dodao da želi da se u javnosti promeni percepcija o tom univerzitetu da se tu stiču lake diplome.

Vlada Srbije razrešila je početkom avgusta dužnosti Srećka Milačića, rektora Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Za vršioca dužnosti rektora imenovan je profesor Blagoja Nedeljković sa Fakulteta tehničkih nauka.

Srećko Milačić razrešen je funkcije rektora na predlog Ministarstva prosvete, a nakon brojnih pritužbi koje su stigle na njegov rad.

U peticiji za njegovo razrešenje upućenoj Ministarstvu prosvete, koju su potpisali profesori, studenti, poslanici i predstavnici srpskih sredina na Kosovu i Metohiji, navodi se da nije prijavio imovinu Agenciji za borbu protiv korupcije, da se neravnopravno raspoređuju budžetska mesta, kao i da je gašenjem pojedinih odeljenja u Kosovskom Pomoravlju, Gračanici, Zubinom potoku otvoren prostor da se osnivaju privatni fakulteti.

U peticiji se navodi i da je suprotno zakonskim propisima Milačić angažovan na više fakulteta, koji su konkurencija njegovom matičnom Ekonomskom fakultetu Prištinskog univerziteta.

Optužiju ga i da Ekonomski fakultet služi kao "protočni bojler" Visoke škole u Blacu, gde studenti Visoke škole nakon završene škole upisuju četvrtu godinu Ekonomskog fakulteta i tako stiču diplomu fakulteta.

 

Šarčević: Biće predloženo da se pokrene postupak smene direktora u 28 škola

Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je danas da će predložiti školskim odborima u 28 škola da se pokrene postupak smene direktora zbog zloupotreba na maloj maturi.

"Tražimo od školskih odbora da preispitaju da li direktori mogu da ostanu na tom mestu i tražićemo i za jedno 20 supervizora, zašto nisu radili delegirani posao. To pada u teža povreda dužnosti. Nijednu stvar nećemo gurati pod tepih", rekao je Šarčević u Vladi Srbije.

On je je na konferenciji za novinare rekao i da je Zakon o udžbenicima donet brzopleto i da u njemu na primer nisu doneti standardi za digitalne udžbenike.

"Što je prvi i najvažniji razlog da novi zakon donesemo. Mi radimo na novom formiranju Saveta roditelja da bi roditeljima rekli da taj zakon moramo dogodine da sklonimo iz više razloga", nave je on.

Šarčević je rekao da Ministarstvo ne može da administrira u tome koja će biti cena udžbenika, kada postoji tržišna ekonomija i konkurentnost.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side