Šarčević: U planu izgradnja nove zgrade ETF-a u Beogradu
16.10.2019 Beograd

Šarčević: U planu izgradnja nove zgrade ETF-a u Beogradu

Šarčević: U planu izgradnja nove zgrade ETF-a u Beogradu Foto: Beta/Ministarstvo prosvete
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je da je u planu izgradnja nove zgrade Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, kao i dva naučna kampusa u Novom Beogradu.


"Pregovaramo oko kredita za izgradnju nove zgrade ETF-a. Gradimo dva kampusa u Novom Beogradu, u jednom će biti smešten Umetnički fakultet, a u drugom Biološki, Geografski i Fakultet bezbednosti", kazao je Šarčević novinarima nakon skupa u Beogradu o digitalizaciji obrazovanja u Srbiji.

Kako je objasnio, zgrada ETF-a treba da se projektuje u zoni iza sadašnje zgrade tog fakulteta gde ima oko 7.000 kvadratnih metar za novi tehnički kampus.

Takođe, Šarčević je kazao da će radovi na proširenju Fakulteta organizacionih nauka (FON) od 7.000 kvadrata, koji su bili usporeni zbog problema sa dozvolama, početi nakon obeležavanja godišnjice osnivanje tog fakulteta.

"Danas smo pričali i o veštačkoj inteligenciji, već smo potpisali ugovor sa kineskom kompanijom 'Red dragon' koja se time bavi. Ministarstvo prosvete je sada zaduženo da oformi trening centre za robotiku", rekao je on.

Šarčević je kazao da su ti trening centri planirani u Beogradu, Novom Sadu i, najverovatnije, u Trsteniku.

"Otvaranjem tih centara moći će da se umreže inženjerske studije znanja sa Univerziteta u Novom Sadu, beogradskih fakulteta iz te oblasti i kragujevačkog i niškog univerzieta", istakao je on.

Govoreći o digitalizaciji osnovnog i srednjeg obrazovanja, Šarčević je kazao da će njegovo ministarstvo prvi put u svom budžetu imati 840 miliona dinara, koji će deliti sa Kancelarijom za informacione tehnologije za kupovinu računara.

 

Otvaranje Centra za obrazovnu tehnologiju važan pomak

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević ocenio je danas da je otvaranjem Centra za obrazovnu tehnologiju u Beogradu načinjen važan pomak u promovisanju pedagšoke primene digitalnih tehnologija radi postizanja boljih postignuća učenika.

Otvaranjem Centra sistemski odgovoramo na potrebu osiguranja kvaliteta tokom intenzivnog procesa digitalizacije obrazovanja u Srbiji i da bismo obezbedili kapacitete za dugoročno planiranje daljeg razvoja ove oblasti, izjavio je Šarčević na skupa u Beogradu o digitalizaciji obrazovanja.

Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, između ostalog, predviđeno je da se taj centar bavi stvaranjem instrumenata i rešenja kojima se povećava kvalitet programa, mera usmerenih na sticanje digitalnih kompetencija nastavnika, samovrednovanjem i spoljašnjim vrednovanjem u domenu digitalne zrelosti obrazovnih ustanova. Baviće se i istraživanjima i analizama koje direktno mogu doprineti formulisanju politika, kao i mera za razvoj digitalizacije u sektoru obrazovanja.

Taj centar otvoren je u okviru Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Takođe, potpisan je Memorandum o razumevanju između Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i Korejskog instituta za obrazovanje i informacione usluge.

"Zadovoljstvo nam je da što ćemo u početnim koracima, u uspostavljanju i započinjanju sa radom ovako značajne jedinice, imati prilike da razmenimo iskustava sa korejskim partnerima koji imaju bogata iskustva i značajne rezultate u ovoj oblasti", rekao je Šarčević.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side