25.09.2018 Beograd

Šarčević: Štrajk prosvetara preuranjen, iznećemo razumnu ponudu

Šarčević: Štrajk prosvetara preuranjen, iznećemo razumnu ponudu Foto: Zoran Raš
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević ocenio je danas da je ponuda koju to ministarstvo priprema za prosvetare "razumna" i da smatra da je štrajk koji je pokrenut u školama preuranjen.

Šarčević je objasnio da proračun jednog od sindikata "nije najtačniji", jer sa traženih 12 miliona evra ne mogu se pokriti svi izdaci za prelazak prosvetnih radnika iz grupe 8-3 u platnu grupu 9-1 i ocenio da budžet za to trenutno nije spreman.

Kako navodi, najverovatnije će se zbog toga pregovarati o predlogu koji je "već na stolu", a to je da 58 odsto zaposlenih uđe u devetu platnu grupu u 2019. godini, a da se taj broj znatno poveća u 2020. godini.

On je naveo i da se ne bavi evidentiranjem škola koje štrajku, ali smatra da je štrajk preuranjen.

Šarčević je dodao da bi u predloženih 58 odsto ušlo oko 25 odsto onih koji mogu da se kvalifikuju za ulazak u višu platnu grupu, te razredne starešine, prosvetni radnici koji rade sa decom sa smetnjama u razvoju i u kombinovanim odeljenjima i oko 500 onih koji su već u sistemu prošli sve predviđeno bez naknade.

Preostalih 42 odsto ostaje u grupi 8-3, zbog činjenice da skoro 20.000 ljudi koji su na povremeno-privremenim poslovima ne mogu da ispune osnovni kriterijum - osam godina radnog staža, pojasnio je Šarčević novinarima nakon obilaska renoviranih delova Stomaloškog fakulteta.

"To su početnici, bili smo svi početnici, ja nisam očekivao odmah da imam platu kao stariji kolega", rekao je on.

Govoreći o uslovima koje je potrebno da prosvetari ispune po pravilniku o napredovanju, Šarčević je rekao da to nisu teški zahtevi, jer je "digitalno opismenjena skoro cela Srbija na nekom osnovnom nivou", a da je znanje jednog od svetskih jezika na srednjem nivou moguće postići ako se u školi organizuju kursevi.

Upitan da prokomentariše stanje vršnjačkog nasilja u školama, Šarčević je rekao da se je "Srbija uradila mnogo toga" i poručio da vidljvost svakog slučaja mora da bude jasna i u medijima i onima koji su nadležni da problem reše.

Osvrćući se na slučaj nasilja u školi u Zemunu, on je izjavio da je pozvao ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića i Brankicu Janković da zajednički nastupe, osude i ne dozvole nasilničko ponašanje.

"Ta vrsta refanšizma prosto nije ni bila potrebna jer je slučaj dečaka već bio rešen, prebačen je u to odeljenje, možda škola je to malo sporije radila, jer je to relikt iz tog šestog razreda i čim je počela školska godina to se nastavilo", kazao je Šarčević.

On je dodao i da je ministrastvo u slučaju nasilja u školi u Zemunu uradilo sve što je u njihovoj moći, ali da je sada to posao za MUP.

Za sistemsko rešenje problema vršnjačkog nasilja, kako je ministar naveo, potrebno je sa decom pedagoški raditi i uključiti odrasle koji kod dece uživaju poverenje.

Zbog toga je ministarstvo napravilo u svakoj ustanovi timove koji se će odmah po izbijanju problema skupiti i reagovati, a saradnja je neophodna i sa Centrom za socijalni rad, zdravstvenim ustanovama, policijom, nastavnicima i roditeljima.

"Kao država smo rešili da nema guranja pod tepih. Zato radimo sistemska rešenja. Zbog toga idu licence direktora, obuke nastavnike, pravljenje timova jer se dugo vremena nije reagovalo" rekao je Šarčević i naveo da se time dobija kvaliteno obrazovanje u Srbiji.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side