Šarčević: Mala matura na vreme, prijemni za fakultete i ispiti biće pomereni
17.03.2020 | 08:49h ► 10:48h Beograd

Šarčević: Mala matura na vreme, prijemni za fakultete i ispiti biće pomereni

Šarčević: Mala matura na vreme, prijemni za fakultete i ispiti biće pomereni Foto: Beta/Milan Obradović
Ministar prosvete Srbije, Mladen Šarčević, kazao je danas da novi model daljinske nastave uveden zbog pandemije neće uticati na održavanje male mature, ali da će prijemni ispiti za fakultete i ispitni rokovi biti pomereni.


Šarčević je za TV N1 rekao da će se mala matura održati u "nekom obliku", ali da će "videti u kojem".

"Ako kažemo da male mature neće biti, svi će prestati da uče. Mala matura nije sama sebi svrha, ona je presek znanja onoga što smo radili", rekao je on.

Šarčević je kazao da će se pomerati prijemni ispiti za fakultete i ispitni rokovi, zavisno od toga koliko pandemija bude trajala.

Ministar je kazao da će se "sumativno ocenjivanje" - brojčane ocene na kraju određene celine ili klasifikacionog perioda, završiti kada se đaci "vrate u klupe" i kada putem raznih testova bude moguća provera znanja.

Dodao je da će u ocenjivanju ulogu imati i elektronski udžbenici u kojima se "nalaze i pitanja i odgovori, pa će đaci moći da se samovrednuju".

"Imate digitalne udžbenike, na svakoj lekciji imate pitanje i odgovore. Dete može samo da odgovori, a roditelj može da vidi da li je dete tačno odgovorilo", kazao je Šarčević.

Prema njegovim rečima, drugi modeli ocenjivanja su projekti i vežbe koje će Ministarstvo slati.

"A ako su sebe bolje ocenili, onda su sami sebe prevarili", istakao je Šarčević. 

 

Razmatra se uvođenje još jednog programa RTS za emitovanje nastave

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je danas da će do kraja nedelje učenici koji zbog pandemije korona virusa i proglašenog vanrednog stanja nastavu prate od kuće dobiti novi raspored, a da se razmatra uvođenje još jednog kanala RTS-a na kome bi mogli da prate nastavu.

Šarčević je za RTS rekao da se planira da se časovi emituju na RTS 2, RTS 3 i RTS Planeta, a biće i drugih digitalnih portala preko kojih će moći da se prati nastava.

"Za tri godine napravili smo veliku reformu u obrazovanju koja je sada na delu. Razrađujemo razna scenarija, ovako radimo sve do raspusta, a onda gledamo sledeći scenario", kazao je Šarčević.

Šarčević je rekao da časovi u ovakvom vidu nastave traju po pola sata, što je kako je naveo, dovoljno vremena zato što u klasicnom delu rada nastavnik izgubi 15 minuta u prozivkama učenika i pripremnim radnjama.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side