10.01.2020 Beograd

Šarčević: Osmaci će na kraju godine polagati završni ispit po novom modelu

Šarčević: Osmaci će na kraju godine polagati završni ispit po novom modelu Foto: Novi magazin / Zoran Raš
Osmaci će na kraju godine polagati završni ispit po novom modelu, a sasvim drugačiji biće i način pregleda njihovih testova, izjavio je ministar prosvete Mladen Šarčević za "Večernje novosti".

U pripremi je novi model male mature, prema kome bi zadaci iz matematike i srpskog odnosno maternjeg jezika, trebalo da ostanu slični sadašnjem, a drugačije bi izgledao treći test.

"Najverovatnije neće ostati kombinovani sa zadacima iz fizike, hemije, biologije, istorije i geografije, već će u ponudi biti dva tri različita testa, a deca će ih birati prema svojim sklonostima i interesovanjima u daljem školovanju", naveo je Šarčević.

Kako je dodao, konačni model još nije definisan, ali tim stručnjaka radi na tome.

"Druga novina je način pregleda testova iz koga želimo da u najvećoj meri da isključimo ljudski faktor. Urađeni testovi će se skenirati i pregledati automatski, uz pomoć specijalnog softvera koji je već u izradi", rekao je Šarčević i dodao da je namera da se što više smanji mogućnost manipulacija, dodavanja bodova, grešaka u ocenjivanju.

Ministar najavljuje i promene u štampanju testova po kojima će u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja biti oformljena štamparija čiji će posao biti štampanje završnog ispita.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 11.01.2020, 12:02h Pera

    Diletantski. Model polaganja je morao da bude definisan pre početka školske godine. A pregledanje testova nikad nije bio problem. Već masovno prepisivanje u nekim školama za vreme polaganja uz okretanje glave od strane dežurnih nastavnika. Sistem sa softverskim pregledanjem znači da će biti mnogo više zadataka sa zaokruživanjem. A to statistički podiže uspešnost na testu bez suštinskog podizanja kvaliteta.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side