Šarčević nipodaštavao novinarku N1: Vi bi na PISA testiranju bili jako slabi
03.12.2019 | 13:03h ► 14:26h Beograd

Šarčević nipodaštavao novinarku N1: Vi bi na PISA testiranju bili jako slabi

Šarčević nipodaštavao novinarku N1: Vi bi na PISA testiranju bili jako slabi Foto: Novi magazin / Zoran Raš
Ministar prosvete Mladen Šarčević, na konferenciji povodom objavljivanja rezultata PISA testiranja, nije odgovorio na pitanje novinarke N1 koga smatra odgovornim za postignute rezultate. Umesto odgovora, obratio joj se, između ostalog, rečima da "nije dobro pazila na času".

Srbija je na PISA testiranju, koje je sprovedeno 2018. godine, zauzela 45. mesto, objavljeno je na sajtu Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj.

Zadatke iz čitalačke, matematičke, naučne i finansijske pismenosti rešavalo je prošle godine oko 8.000 petnaestogodišnjaka iz 222 škole širom Srbije.

Od zemalja bivše Jugoslavije, ispred Srbije su Slovenija (21) i Hrvatska (29), a niže pozicije zauzele su Crna Gora (52) i Bosna i Hercegovina (62).

Prva dva mesta zauzimaju Kina i Singapur.

Šarčević: Očekivao sam kreativno pitanje, niste pazili na času. Da ste pazili na času, postavili biste normalno pitanje.

N1: Kako Vi komentarište što učenici nisu napravili značajan uspeh u odnosu na 2012. godinu, jer su pali za dva mesta. Da li se osećate odgovornim?

Šarčević: Opet Vam kažem, uzmite i preslušajte sve što smo pričali, pa onda osmislite pitanje. Ovo pitanje je potpuno van konteksta.

N1: Kako komentarišete...?

Šarčević: Ne komentarišem. Morate da obnovite lekciju. Vi bi na PISA testiranju bili jako slabi.

Na Šarčevićevu konstataciju reagovala je novinarka novinske agencije FoNet Vesna Vuletić koja je ministru poručila da se tako "ne odnosi prema novinarima".

"Mi smo ovde zbog javnog interesa i to je Vaš odnos prema javnom interesu. Ne možete da se odnosite tako", rekla je između ostalog novinarka FoNeta.

Podsetimo, nije prvi put da ministar Šarčević burno reaguje na pitanje novinara N1. On je u junu ove godine, posle jednog pitanja voditeljke "Crvene linije" Marine Fratucan, napustio emisiju.

 

Nova stranka: Šarčević nastavio sa sramnom praksom ponižavanja novinara

Nova stranka ocenila je danas kao "sraman odgovor" ministra prosvete Mladena Šarčevića na pitanje novinarke televizije N1 koji ima za cilj da, kako je ta stranka istakla, ponizi nečiju intelektualnu sposobnost.Kako se navodi u saopštenju, Nova stranka je navela da je današnjim doskočicama na konferenciji za novinare ministar Šarčević nastavio sa "sramnom praksom ponižavanja i vređanja novinara i novinarske profesije u Srbiji".

"U zemlji u kojoj mediji trpe nezapamćene pritiske i gde su retki oni koji uspevaju da sačuvaju dostojanstvo svog zanimanja i objektivnost izveštavanja, nedopustive su poruke medijskim radnicima poput 'Niste dobro pazili na času' ili 'Vi biste pali na PISA testiranju'", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je na taj način ministar Šarčević "umesto preuzimanja odgovornosti, pribegao maniru izražavanja svojstvenom ministrima iz Vlade Srbije i predsednika Srbije Aleksandra Vučića".

"Nova stranka stoga pruža punu podršku novinarima da bez kolebanja nastave sa postavljanjem pitanja i zahtevanjem odgovora, ističući da je dužnost političara, a pogotovo onih koji obavljaju visoke državne funkcije, da i medijima i građanima pruže adekvatne odgovore i objašnjenja", navodi se u saopštenju.

autor: SA izvor: N1
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 3.12.2019, 14:20h Profesor

    Dotakli smo samo dno, a ministar kopa dalje... Fuuuuj

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side