10.06.2018 Beograd

Šarčević: Ne 103, može se govoriti o 1.500 spornih doktorata

Šarčević: Ne 103, može se govoriti o 1.500 spornih doktorata Foto: Zoran Raš
Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da je situacija sa 103 doktorske diplome koje Komisija za akreditaciju (KAPK) pominje u svom izveštaju kao sporne jer su ih izdali fakulteti koji nisu imali dozvolu za izvođenje magistarskih studija, a samim tim ni odbranu doktorata, nastala zato što ceo postupak nije bio zakonski određen.

"Ceo postupak nije bio zakonski određen i istu grešku pravio je izvestan broj državnih fakulteta, tako da bismo mogli da pričamo o 1.500, a ne o 103 sporne diplome... Biće posledica ako se ne uozbiljimo, jer je naredne dve godine zbog KAPK-a status srpskih univerziteta u Evropskoj komisiji 'na popravnom', zvanično smo 'član pod revizijom'", rekao je Šarčević za Politiku.

On je kazao da ako Nacionalni savez za visoko obrazovanje (NSVO) prosledi na ispitivanje 103 sporne doktorske diplome, onda će ih Ministarstvu prosvete prema proceduri poslati inspekciji koja, međutim, već zna da je taj slučaj zaključen i da je rečeno da su te diplome validne.

"Te diplome su zaostatak tela koje je napravilo dosta lomljave i otišlo u istoriju. Bivši saziv NSVO je imao svoje telo, Komisiju za akreditaciju i proveru kvaliteta (KAPK), koja je u dva navrata akreditovala fakultete kojima sada osporavaju pomenute doktorske diplome, nisam ja to učinio", kazao je ministar.

On je kazao da KAPK nije, a trebalo je, podnosio izveštaj Ministarstvu prosvete i Evropskoj komisiji za akreditaciju i proveru kvaliteta koja priznaje diplome na internacionalnom nivou, zbog čega bi moglo da se govori o 1.500, a ne 103 sporne diplome.

Dodao je da se u Srbiji zamera i to što nema eksternog vrednovanja fakulteta.

"Zato i spremamo nove setove zakona", kazao je Šarčević.

NSVO na sednici pre nedelju dana najavio da će Ministarstvu prosvete proslediti 103 sporne doktorske diplome na ponovno razmatranje i da će tražiti da se izjasne o njima, jer je KAPK napisao izveštaj u kojem se navodi da je devet privatnih univerziteta sa ukupno 22 fakulteta izdavalo doktorate, iako nisu imali dozvolu za izvođenje magistarskih studija, a samim tim ni za odbranu doktorata.

Njihov identitet KAPK je utvrdio tako što su se ovi ljudi, u procesu reakreditacije, pojavili kao predavači na istim ili drugim fakultetima i na visokim školama.

autor: VV izvor: N1
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side