Šarčević: Povezivanje nauke sa privredom i novi naučni instituti su naš cilj
21.05.2019 | 12:45h ► 16:03h Beograd

Šarčević: Povezivanje nauke sa privredom i novi naučni instituti su naš cilj

Šarčević: Povezivanje nauke sa privredom i novi naučni instituti su naš cilj Foto: Novi magazin / Zoran Raš
Jedan od strateških ciljeva Ministarstva prosvete je dalji razvoj nauke, posebno njena veza sa privredom, kao i osnivanje novih naučnih instituta, poručio je danas ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Kako se navodi u saopštenju, tokom sastanka sa rukovodiocem Svetske banke za finansije, konkurentnost i inovacije Mariom Gvadamilasom, sa kojim je razgovarao o reformama koje Srbija sprovodi u oblasti nauke, istraživanja i razvoja, Šarčević je rekao da je jedan od ciljeva i podizanje kvaliteta visokog obrazovanja i njegova internacionalizacija.

Šarčević je podsetio da je krajem prošle godine usvojen Zakon o Fondu za nauku i da su obezbeđena osnovna sredstva za njegovo funkcionisanje, kao i da se sada traži trajno rešenje za objekat u kojem će ta institucija da radi.

Kada je reč o Zakonu o nauci i istraživanjima, Šarčević je istakao da su javne rasprave bile "veoma iscrpne".

"Očekujem da na Vladi bude do kraja maja, a zatim u Parlamentu tokom juna", rekao je Šarčević.

Ministar je ukazao i na činjenicu da je, na osnovu strogih kriterijuma, prošle godine u prvi posao uključeno i 1.000 mladih istraživača, kao i da je obezbeđen fond za istraživače koji žele da se iz inostranstva vrate u Srbiju.

"Uključili smo i 100 istraživača mlađih od 30 godina, koji su tek upisali doktorske studije. To su mere kojima mladima poručujemo da o njima brinemo", rekao je Šarčević.

Predstavnicima delegacije Svetske banke najavljeno je i da će Fond za nauku ove godine raspisati poziv u vezi sa podrškom mladim istraživačima i drugi koji će podržati saradnju naučnika u Srbiji sa srpskim naučnicima u dijaspori.

Gvadamilas je kazao da je učinjen dobar napredak u oblasti nauke, istraživanja i razvoja i dodao da je posebno važan napredak koji je učinjen kada se radi o institutima.

 

Šarčević: Interesovanje poslodavaca za dualni model obrazovanja sve veće

Predstavnici Grada Beograda, Ministarstva prosvete i Privredne komore Srbije (PKS) predstavili su danas u Skupštini grada Nacionalni model dualnog i preduzetničkog obrazovanja i ocenili da je interesivanje poslodavaca i učenika za njega sve veće.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić kazao je da ako želimo da razvijamo državu u dobrom pravcu "moramo da imamo projekciju za narednih pet i deset godina" i da predviđamo kakvi će obrazovni profli biti potrebni.

"Živimo u vremenu brze promene i obrazovanja koje je pod pritiskom velike količine informacija i zato je važno da se obrazovni sistem prilagodi okolnostima. Nije važno šta ste završili već šta znate da radite", rekao je Radojičić.

On je rekao da očekuje da učenici deset škola u Beogradu u narednoj godini kroz dualno obrazovanje steknu znanja koja će moći da primenjuju na najbolji način.

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da sada imamo vidljiv model dualnog obrazovanja koji je pre tri godine bio u "zoni prepoznavanja", kao i da je interesovanje poslodavaca sve veće.

"Ova zona nacionalnog i dualnog obrazovanja mora da bude uređena prema okolnostima koje važe u Srbiji i prema tome kakva je njena privreda. Vrlo retke zemlje su prvo krenule da rade zakon kako bi zaštitile interes učenika i porodica", rekao je Šarčević.

On je rekao da proces istraživanja interesovanja đaka, viška i manjka kadrova i onoga što predviđa Privredna komora i dalje traje. Kazao je da je ove godine 4.500 učenika u dualnom modelu obrazovanja, da će sledeće godina biti njih 7.500, kao i da su kroz zakone koji su doneseni i koji treba da se donesu i stipendije dizajnirane na drugačiji način.

"Pored sitpendiranja onoga što je kvalitetno, sada dobjamo i ono što stipendira privreda", rekao je Šarčević.

Mirjana Kovačević iz PKS navela je da država ima problem sa deficitom kadrova i određenih znanja i veština, a da dualni model otvara vrata mladima da dođu u kompanije i upozaju se sa tehničko-tehnološkim rešenijima, radnim navikama i uspostave odgovarajuće veze sa tim kompanijma.

"Privredna komora Srbije će preduzeti aktivnosti da akredituje što više kompanija. Ove školske godine bilo je njih 600, a neredne će biti 880 komapanija koje učestvuju u stručnom obrazovanju mladih u 48 gradova sa 36 dualnih profila", rekla je Kovačević. 

U okviru projekta Nacionalnog modela dualnog i preduzetničkog obrazovanja predviđeno je da se se poseti deset gradova u Srbiji kako bi se na najbolji način predstavio učenicima.

autor: SA/ AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja