Šarčević: EU potvrdila da je sproveden najveći deo dogovorenih reformi obrazovanja
25.02.2020 Beograd

Šarčević: EU potvrdila da je sproveden najveći deo dogovorenih reformi obrazovanja

Šarčević: EU potvrdila da je sproveden najveći deo dogovorenih reformi obrazovanja Foto: Beta/Miloš Miškov
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević izjavio je u Beogradu da je Evropska komisija konstatovala da je u prethodne dve godine uspešno sproveden najveći deo planiranih i dogovorenih aktivnosti u okviru reforme obrazovanja u Srbiji.

Na današnjoj sednici Međuministarskog saveta za praćenje i usmeravanje sprovođenja reforme u oblasti obrazovanja i obezbeđivanje potrebnih uslova i resursa za njeno sprovođenje, Šarčević je rekao i da je Evropska unija uplatila sredstva u budžet Srbije, u skladu s ugovorom, na osnovu rezultata koje je u 2017. i 2018. godini ostvario njegov resor, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

"Nadamo se i očekujemo da će sličan uspeh biti zvanično potvrđen tokom ove godine i kada je reč o našim postignućima u 2019. godini. Ovo je veliki uspeh svih nas koji predstavljamo institucije koje su, direktno ili indirektno, nadležne za obrazovni sistem u Srbiji", rekao je Šarčević.

Podržavajući reformske aktivnosti u oblasti obrazovanja, Evropska unija je u protekle tri godine opredelila 27,4 miliona evra za trogodišnji period od 2017. do 2019. godine iz sredstva Sektorske budžetske podrške iz programa IPA 2016, navodi se u saopštenju.

Po završenoj evaluaciji rezultata sprovođenja Strategije razvoja obrazovanja u Srbiji tokom 2019. godine, u budžet Srbije krajem 2020. godine, kako se navodi, trebalo bi da bude uplaćena poslednja, treća tranša tih sredstava.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je na sednici Međuministarskog saveta da očekuje pozitivan izveštaj i za 2019. godinu, podsetio da je budžetska podrška Srbiji počela 2017. godine i da to pokazuje posvećenost EU Srbiji.

Prema njegovim rečima, tranša od 7,4 miliona evra odobrena je u decembru prošle godine za rezultate iz prethodne godine, navodi se u saopštenju.

"Dobro je urađena modernizacija nastavnih planova na svim nivoima, povezan je Nacionalni okvir kvalifikacija sa evropskim, a ostvareni su napori u oblasti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja i poboljšanja veština", naveo je Fabrici.

On je rekao da ima još mnogo toga da se uradi i da treba uložiti dodatne napore u pogledu potreba dece sa invaliditetom i razvoja informacionog sistema.

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović rekla je da su Vlada i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja sproveli postavljene ciljeve i ukazala na važnost Međuministarskog saveta.

"Kada sektorsku budžetsku podršku imate kao mehanizam koji vam je dostupan, a takva podrška se ne daje svim kandidatima, to govori o ozbiljnosti institucija i načina na koji se pretpristupni fondovi koriste u Srbiji", navela je Joksimović.

Međuministarski savet je telo uspostavljeno radi praćenja efikasnosti i efektivnosti sprovođenja mera definisanih u Strategiji razvoja obrazovanja u Republici Srbiji do 2020. godine, planiranja izgradnje institucionalnih i administrativnih kapaciteta i predlaganje polaznih osnova za izradu nove strategije razvoja obrazovanja za period posle 2020. godine, dodaje se u saopštenju.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side