06.10.2017 Beograd

Samostalni sindikat: Goša među pet slučajeva kršenja radničkih prava u Evropi

Samostalni sindikat: Goša među pet slučajeva kršenja radničkih prava u Evropi
Slučaj Fabrike šinskih vozila "Goša" iz Smederevske Palanke našao se među pet drastičnih slučajeva kršenja radničkih prava u Evropi koje je Evropska konfederacija sindikata (EKS) osudila zbog neisplaćivanja zarada, niskih plata, nepoštovanja kolektivnih ugovora i odsustva kolektivnog prgovaranja sa sindikatima, saopštio je Savez samostalnih sindikata Srbije (SSS).

U toj grupi firmi i organizacija u kojima su kršena prava radnika su Udruženje banaka Slovačke, McDonald's, Nestle i Samsung.

U saopštenju sindikata se ističe da će EKS i pojedinačno sindikati iz 39 evropskih zemalja, povodom Svetskog dana dostojanstvenog rada, 7. oktobra, ukazati građanima Evrope na višegodišnju agoniju zaposlenih u "Goši".

Navodi se da se zahvaljujući Savezu samostalnih sindikata Srbije, koji je EKS, međunarodnu organizaciju sa 45 miliona članova, redovno obaveštavao o problemima u "Goši", čiji su radnici bili u šestomesečnom štrajku jer im strani poslodavac nije isplatio više od dvadeset zarada, niti uplaćivao poreze i doprinose, evropska sindikalna javnost zainteresovala za taj slučaj.

Svi evropski sindikati, na svojim portalima i svojim članovima, tvitovaće poruku o situaciji u "Goši", koju je od slovačke firme "Žos Trnava" kupila kiparska firma "Lisnart Holdings".

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side