Samorukov: Zapadni Balkan nije prioritet za Rusiju, ali ne želi da ga prepusti Zapadu
18.11.2019 Beograd

Samorukov: Zapadni Balkan nije prioritet za Rusiju, ali ne želi da ga prepusti Zapadu

Samorukov: Zapadni Balkan nije prioritet za Rusiju, ali ne želi da ga prepusti Zapadu Foto: prtscr ytb
Rusija Srbiji neće biti toliko privlačna jednom kada se reši pitanje Kosova, ocenio je za Radio slobodna Evropa zamenik glavnog i odgovornog urednika ruskog Karnegi centra Maksim Samorukov.

Samorukov koji je u Beogradu prošle sedmice učestvovao na panelu o uticaju Rusije na Zapadnom Balkanu u okviru Sedme NATO nedelje rekao je da Zapadni Balkan nije prioritet za Rusiju, da ona nije spremna da u region uloži mnogo novca ili napora, ali da ne želi ni Zapad na Balkanu.

"Geopolitički limbo u kome se region trenutno nalazi je idealan za Rusiju. To ne znači ni potpunu stabilizaciju, ni potpunu destabilizaciju, već nešto između. Rusija ne želi da se zamrznuti konflikti na Balkanu reše, jer upravo zamrznuti konflikti drže Zapadni Balkan dalje od NATO i Evropske unije, ali isto tako Rusija ne želi ni da ti konflikti postanu aktivni, jer i ona ima svoju crvenu liniju", rekao je.

Primera radi, po rečima Samorukova, Rusija želi da srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik uspori saradnju BiH sa NATO i EU, ali ne i da Dodik proglasi nezavisnost RS, jer bi to Rusiju stavilo u vrlo neugodan položaj da mora da bira – da li da nastavi da podržava Dodika ili ne i da postane aktivnija u regionu.

Na pitanje kakve su ambicije Rusije vezano za dijalog Beograda i Prištine ruski anačitičar je rekao da "Rusija, kao i u drugim konfliktima na Zapadnom Balkanu, ne želi da se konflikt Srbije i Kosova reši".

"Podrška Rusije je u ovom vremenu ključna za Srbiju, pre svega zbog situacije na Kosovu. Srbiji je potrebna Rusija na međunarodnom nivou i njena moć u UN, kako bi sprečila potpuno priznanje Kosova. Čim se konflikt reši, Rusija više neće biti toliko privlačna Srbiji. Ali, do sada smo videli toliko problema i prepreka na putu da se ovaj konflikt reši da Rusija praktično i ne mora mnogo toga da radi kako bi to sprečila", dodao je.

Samorukov je ukazao da su i izjave koje dolaze od ruskih zvaničnika dvosmislene.

"Sa jedne strane, Rusija kaže da je spremna da podrži svako rešenje koje je prihvatljivo za Srbiju, ali sa druge strane kaže da bi to rešenje trebalo bude bazirano na Rezoluciji UN 1244, koja onemogućava nezavisnost Kosova. I upravo sa tom dvosmislenošću Rusija želi da pokaže Srbiji da Kremlj, u stvari, ne odobrava da Srbija prizna Kosovo", rekao je.

On je međutim dodao da Rusija nije glavna prepreka za rešavanje ovog konflikta i da ima nogo prepreka na lokalnom nivou. "Dug je put do konačnog sporazuma, tako da Rusija može da odmara, jer konačno rešenje nije na vidiku", naveo je.
Povodom teksta koji je moskovski Karnegi centar objavio u julu i u kome navodi da je rukovodstvo u Srbiji spremno da potpiše kakav god sporazum o Kosovu, ako dobije garancije da zbog toga neće izgubiti vlast, Samorukov je rekao da je "vladajuća elita u Srbiji uprkos svojoj demonstraciji prijateljstva sa Rusijom, ipak prozapadna" i da su "njeni glavni prioriteti integracije u strukture Zapada, na prvom mestu, integracija u EU".

"Niko više u Srbiji nije spreman i ne želi da se bori za Kosovo. Za njih je jasno da je Kosovo neka vrsta lanca koja ograničava njihovu slobodu za manevrisanje u međunarodnoj politici. Istovremeno, Kosovo je za njih adut u pregovorima sa EU. Ali, ja zaista mislim da je glavni prioritet aktuelne vladajuće elite u Srbiji prozapadna orijentacija, koji treba da im pomogne u jednom drugom, sebičnom prioritetu – da ostanu na vlasti što je duže moguće", rekao je.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 18.11.2019, 12:49h pal

    Pa to znamo da smo vam deveta rupa na svirali, samo nas maltretirate u igri sa Zapadom. Bratski nema šta.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side