Albanci zasuli kamenicama Tadićev auto (FOTO)
06.01.2012 | 13:22h ► 22:47h Priština/Dečani

Albanci zasuli kamenicama Tadićev auto (FOTO)

Albanci zasuli kamenicama Tadićev auto (FOTO)
Aktivisti pokreta Samoopredeljenje zasuli su večeras u centru Dečana kamenicama konvoj vozila u kojem je bio predsednik Srbije Boris Tadić.

Prilikom prolaska kroz centar Dečana, aktivisti Samoopredeljenja gađali su kamenicama automobile u koloni koja se kretala ka manastiru i jednim kamenom pogodili predsednikov automobil, javio je Tanjugu. Više kamenica je pogodilo vozila iz pratnje Tadića, koji je večeras stigao u  manastir Visoki Dečani gde će provesti Badnje veče i Božić.

Policija je kasno večeras saopštila da je privela dvojicu pripadnika pokreta Samoopredeljenje zbog pokušaja da u Dečanima zaustave konvoj u kojem se nalazio Tadić.

Regionalni portparol Kosovske policije Zećir Keljmendi rekao je da su oni saslušani u policiji, pa pušteni na slobodu.

Povodom današnje posete Tadića manastiru, pristalice pokreta Samoopredeljenje protestovale su u centru Dečana, a potom i u Peći, ali Euleks, Kfor i kosovska policija nisu dozvolili veće ekscese.

Kosovska policija večeras je potisnula demonstrante iz centra Dečana i ulica koje vode ka manastiru kako bi oslobodila prolaz koloni automobila u kojoj je predsednik Srbije.

U Dečanima i oko manastira razmeštane su jake snage specijalnih jedinica kosovske policije.

Pokušali da spreče dolazak Tadića

Pristalice pokreta Samoopredeljenje blokirali su u toku dana više putnih pravaca na Kosovu u nameri da spreče dolazak predsednika Srbije a policija je uhapsila osmoricu aktivista koji su posle saslušanja pušteni.

Više od stotinu ljudi se predveče okupilo na trotoarima pored puta koji vodi ka manastiru. Oni su u jednom trenutku preprečili put na šta je reagovala kosovska policija.

Policajci u punoj opremi uz pomoć biber spreja uspeli su da demonstrante vrate na trotoare i oslobode prolaz vozilima našta je grupa aktivista Samoopredeljenja reagovala bacanjem kamenica na čuvare reda.

Situacija se nakon nekoliko minuta smirila, ali su aktivisti Samoopredeljana i dalje u značajnom broju okupljeni na deonici puta kojom je trebalo da prođe predsednik Tadić.

Kako prenose agencije, Tadić je večeras oko 18.30 stigao u manastir Visoki Dečani, gde će sa bratstvom i vernicima provesti Badnje veče i Božić.

Predsednika Tadića dočekali su vladika raško-prizrenski Teodosije i iguman manastira arhimandrit Sava Janjić, nakon čega se predsednik poklonio moštima svetog Stefana Dečanskog, srednjovekovnog srpskog monarha pod čijim je ktitorstvom manastir građen između 1327. i 1335.godine. Bratstvo manastira, koje trenutno čini dvadeset i pet monaha i iskušenika, upriličilo je potom prijem za predsednika Tadića.

Tražili skidanje beogradskih tablica

Albanci su još danas oko 12.30 blokirali put u centru Dečana, ka manastiru Visoki Dečani, pa je autobus sa vernicima i raseljenim licima, koji su jutros posetili manastir i krenuli u Ðakovicu, morao da se vrati u manastir.

Sa njima je vladika Teodosije, a pripadnici Samoopredeljenja, sa albanskim zastavama i parolama u znak protivljena dolaska Srba u manastir na Božić, stoje centru Dečana.

Vođa puta Ðokica Stanojević izjavio je ranije danas da su Albanci od njih tražili da sa Lastinog autobusa skinu beogradske tablice, i da ih nisu pustili da prođu ni kada su to učinili.

Portparol Kosovske policije u Peći Zećir Keljmendi je za prištinske medije rekao da se u centru Dečana danas oko podneva okupilo više od 500 građana koji protestuju zbog dolaska predsednika Tadića, dodajući da protest nije najavljen odnosno da policija nije dala dozvolu za njegovo održavanje.

"Naš zadatak je da ne dozvolimo remećenje javnog reda i mira u opštinama regiona Peči, dok će o bezbednosti predsednika Tadića i drugih članova delegacije koja dolazi sa njim u Dečane brinuti pripadnici Kfora i Euleksa", izjavio je Keljmendi.

Privođenje aktivista Samoopredeljenja

Portparol Samoopredeljenja Erzen Vranići rekao je da su aktivisti blokirali put Merdare-Priština kako bi sprečili dolazak predesdnika Srbije Borisa Tadića i ambasadora i da ih je potom uhapsila policija.

Dardan Mulićaj iz tog pokreta kaže da se vlast na Kosovu organizovala u službi predsednika Tadića. Prema njemu, u organizaciji protesta učestvuju na desetine pripadnika Samoopredeljenja koji na različitim lokacijama pokušavaju da blokiraju put Tadiću.

Kosovska policija tvrdi da je na putu Priština-Podujevo uhapšeno osmoro aktivista pokreta "Samoopredeljenje", koji su nameravali da spreče ulazak Tadića na Kosovo i Metohiju.

Portparol kosovske policije Baki Kreljani rekao je da je policija na magistralnom putu Priština-Podujevo zaustavila jedan kombi u kome je bilo oko 30 starih automobilskih guma i da je uhapsila osam ljudi.

Ambasadorima blokiran put

Aktivisti Samoopredeljenja sprečili su ambasadora Rusije Aleksandra Konuzina i Belorusije Vladimira Čuševa da dođu u manastir Visoki Dečani.

Ambasadori su u pratnji vladike lipljanskog Jovana nameravali da na Badnji dan obiđu manastir Visoki Dečani ali su se zbog demonstracija uputili u Pećku patrijaršiju.

Pripreme u manastiru za Tadićev dolazak

U manastiru Visoki Dečani su se od jutros obavljale pripreme za dolazak predsednika Tadića, koji će u tom manastiru provesti Badnje veče i Božić.  Pripradnici međunarodnih misija preduzeli su sve mere predostrožnosti u cilju obezbeđivanja srpskog manastira.

Pripadnici Kfora, italijanski vojnici, koji inače obezbeđuju srpsku svetinju, u većem broju su pristuni na prilazima i oko manastira.  U manastiru i oko njega su i pripadnici Euleks policije.

Jedan deo Euleks policijaca u uniformama obezbeđuje manastir spolja, dok u civilu obezbeđuju unutrašnjost manastirskog prostora.

Manastir Visoki Dečani nalazi se u Metohiji i danas je najveći i najbolje očuvani srednjovekovni manastir u Srbiji, poznat, pored ostalog, i po freskama iz 14. veka. Bratstvo manastira obavlja bogosluženja po tipiku Svete Gore Atoske, a pored moštiju Stefana Dečanskog, tu su pohranjene mošti još nekoliko svetaca.

U Dečanima danas isključivo žive Albanci, a manastir, njegovo bratstvo i ekonomiju obezbeđuju pripadnici italijanskog kontingenta Kfora.

autor: AM/MP izvor: agencije/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side